Njemačka vlada priprema poticaje, industrija želi kontrolu cijena struje

31.08.2023.

13:52

Autor: Hina/HRT/R.S.

Njemačka vlada priprema paket poreznih mjera

Njemačka vlada priprema paket poreznih mjera

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačka vlada priprema paket poreznih mjera vrijedan 32 milijardi eura kako bi potaknula posustalo gospodarstvo, a industrija upozorava da moraju u paket uključiti i kontrolu cijena struje.   

Predloženi Zakon o prilikama za rast, usvojen u srijedu, pokriva razdoblje od 2024. do 2028. godine, i predviđa poticaje kompanijama za zelena ulaganja i za istraživanja i razvoj.

Planiraju kompanijama omogućiti i veći porezni odbitak za rezultate iz drugih financijskih godina.

Mjere su javnosti predstavljene u srijedu, na kraju tradicionalne vladine dvodnevne 'klauzure' u dvorcu u Mesebergu, 60 kilometara sjeverno od Berlina.

Njemačke kompanije upozorile su da paket nije dovoljan jer ne uključuje subvencije za električnu energiju.

- Njemačka industrija signalizira SOS, a savezna vlada i dalje ignorira krizu, poručili su iz kemijske industrije kojoj skupa struja posebno teško pada.

Limitiranje cijena struje nužno je da bi se zaustavila deindustrijalizacija, naglasila je udruga kemijske industrije VCI.

Kancelar Olaf Scholz bio je neodređen u odgovoru, rekavši da "vlada još razmatra pitanje osiguravanja opskrbe jeftinom strujom"

Njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, stagniralo je u drugom kvartalu, ne pokazujući znakove oporavka od recesije iz zimskog perioda, i učvrstilo je poziciju u skupini velikih svjetskih gospodarstava s najnižom razinom aktivnosti, napominje Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!