Bundesbank očekuje uglavnom stagnaciju gospodarstva u trećem kvartalu

21.08.2023.

14:46

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: 1take1shot / Shutterstock

Njemačka gospodarska aktivnost u trećem će tromjesečju uglavnom stagnirati, prognozirala je u ponedjeljak središnja banka Bundesbank u najnovijem mjesečnom izvješću.

Aktivnost u najvećem europskom gospodarstvu od proljeća stagnira, oporavivši se od kratke tehničke recesije u dva kvartala tijekom zimskih mjeseci.


Njemačka središnja banka, međutim, predviđa da će inflacija u Njemačkoj nastaviti padati u idućim od mjesecima zbog pada cijena energije.


Prošlogodišnji šok cijena energije uzrokovan posljedicama ruske invazije na Ukrajinu izazvao je energetsku krizu u Njemačkoj i pridonio skoku inflacije na globalnoj razini.


U najnovijem izvješću Bundesbank je ocijenio da će osobna potrošnja u Njemačkoj vjerojatno biti jaka zbog stabilnih brojki o zaposlenosti, snažnog rasta plaća i niže inflacije. Međutim, slaba inozemna potražnja za njemačkom robom vjerojatno će nastaviti opterećivati industrijsku proizvodnju u njemačkom, izvozno orijentiranom gospodarstvu, navode.


Nadalje, u središnjoj banci kažu da su više kamatne stope smanjile potražnju u građevinskom sektoru i za kapitalnim proizvodima.


Slaba inozemna potražnja u kombinaciji s višim troškovima financiranja također je opteretila njemačko gospodarstvo u drugom tromjesečju, osujetivši nade u brzi oporavak posrnulog njemačkog gospodarstva, navodi Bundesbank.


Kako su napisali analitičari središnje banke, iako će se inflacija smanjiti, snažan rast plaća vjerojatno će je zadržati iznad razine od dva posto na dulji rok. Središnja banka Njemačkoj za ovu godinu prognozira inflaciju od šest posto, nakon čega bi u 2024. trebala pasti na 3,1 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!