Njemački AfD protiv obveze cijepljenja zaposlenih u sektoru njege

20.11.2021.

17:11

Autor: M.M./HRT/Hina

Njemački AfD protiv obveze cijepljenja zaposlenih u sektoru njege

Njemački AfD protiv obveze cijepljenja zaposlenih u sektoru njege

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) protivi se zahtjevima nekih saveznih pokrajina za promjenom zakona što bi omogućilo uvođenje obveze cijepljenja za zaposlene u sektoru njege, dok je najnovija studija ustanovila podudarnost sklonosti desnici s većim brojem zaraza.

- Time bi se situacija u sektoru njege, u kojem ionako nedostaje osoblja, dodatno pogoršala jer bi mnogo njegovatelja i njegovateljica odustalo od svog zanimanja, rekao je predsjednik zastupničkog kluba AfD-a u Bundestagu Timo Chrupalla za javni servis Deutschlandfunk.

Chrupalla je komentirao mjere koje su savezne pokrajina i savezna vlada donijele proteklog tjedna i upozorio na "stvaranje panike".

- Tek se mora pokazati hoće li se zaista ostvariti horor-scenariji oko broja oboljelih koronavirusom, rekao je Chrupalla.

Predsjednik zastupničkog kluba desnog AfD-a kritizirao je i činjenicu da se cjepiva do sada nisu pokazala učinkovitima u mjeri u kojoj je to obećavano i očekivano.

AfD, koja je nastala kao stranka kritičara uvođenja eura pa zatim protivnika useljavanja, od početka pandemije profilira se kao zaštitnica dijela građana koji odbijaju mjere protiv širenja zaraze i onih koji se odbijaju cijepiti.

Studija objavljena krajem tjedna pokazala je da se područja u zemlji u kojima građani više biraju stranke desnice poput AfD-a podudaraju s područjima s većim brojem novozaraženih i protivnika cijepljenja.

- U regijama s višim postotkom glasova za AfD broj novozaraženih tijekom prva dva vala je rastao brže nego u ostalim dijelovima zemlje, pokazala je studija Instituta za demokraciju i civilno društvo iz Jene.

Znanstvenici su do ove spoznaje došli nakon isključivanja ostalih čimbenika koji bi mogli utjecati na ovu povezanost, poput demografskih karakteristika ili zdravstvene opskrbljenosti određene regije.

AfD je pak ovu studiju nazvao "pseudoznanstvenom", a za institut koji ju je proveo stranka je ustvrdila da je "poznat kao leglo ekstremnih ljevičara i protivnika AfD-a".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!