Njemački proizvođači tenka Leopard 2 u sporu oko prava na tenk

25.04.2023.

18:44

Autor: Hina/HRT/D.S.

Tenk Leopard 2

Tenk Leopard 2

Foto: Rasmus Christopher Franck / Shutterstock

Dvije njemačke tvrtke koje proizvode Leopard 2, jedan od najnaprednijih borbenih tenkova na svijetu, nalaze se u pravnom sporu oko intelektualnog vlasništva nad spomenutim tenkom, iako je prodaja sve veća zbog rata u Ukrajini.

Rheinmetall AG, koji je bio u središtu pozornosti prošle godine kada je Njemačka povećala izdatke za vojsku, tužila je kompanija Krauss-Maffei Wegman, a ročište će biti održano na sudu u Münchenu 2. svibnja.


Pod pritiskom saveznika njemačka je vlada ove godine pristala poslati Ukrajini tenkove Leopard koji su važni Kijevu za pripremu protuofenzive.


Rheinmetall, tvrtka sa sjedištem u Düsseldorfu, proizvodi top za Leopard 2, dok KMW iz Münchena izrađuje njegovu šasiju.


KMW-u je sporna izjava čelnika Rheinmetalla Armina Pappergera dana Neue Zürcher Zeitungu u ožujku.


Papperger je spomenutim novinama rekao da je Rheinmetall vlasnik prava na model Leopard 2A4.


Okružni sud u Münchenu u priopćenju navodi da KMW traži pravnu zaštitu kako bi spriječio Rheinmetall da daje izjave koje smatra "neistinitim, obmanjujućim tvrdnjama koje krše njegova prava".


KMW i Rheinmetall odbili su komentirati slučaj.


Nije za sada jasno kakav bi učinak, ako uopće, spor mogao imati na suradnju dviju kompanija koje su prošloga tjedna objavile da će zajedno za njemačku vojsku odraditi nadogradnju 143 borbena vozila Puma, navodi Reuters.


Procjenjuje se da je ta narudžba vrijedna 770 milijuna eura.


Zbog većeg vojnog proračuna Rheinmetall je zabilježio rekordnu zaradu prošle godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!