08:24 / 06.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Njemački stručnjaci: Neće biti kolektivnog imuniteta bez cijepljenja mladih

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Kolektivni imunitet na koronavirus vjerojatno se neće moći postići bez cijepljenja djece i adolescenata, objavilo je Njemačko društvo za imunologiju (DGfI).

- Uobičajeno se misli da će se kolektivni imunitet postići kada 60 do 70 posto populacije bude zaštićeno od patogena. Ali to pretpostavlja da se virus ne može reproducirati kod tih osoba, rekao je potpredsjednik DGfI-ja Reinhold Foerster za dnevne listove medijske grupacije Funke Media Group u komentarima objavljenima u utorak.


Foerster je rekao da je s virusom Sars-Cov-2 to drugačije: ljudi mogu prenositi virus iako sami nisu bolesni, čak i ako su cijepljeni.


- Delta-varijanta virusa samo pogoršava takvu situaciju, naglasio je.


- Ona je mnogo zaraznija. I jako pogađa adolescente i djecu, objasnio je. 


- Sve dok ta skupina uopće nije cijepljenja ili je cijepljena samo malo, neće se postići kolektivni imunitet.


Prema njemačkom Institutu za kontrolu bolesti Robert Koch (RKI), najmanje 85 posto stanovništva u dobi između 12 i 59 godina i 90 posto onih iznad 60 godina mora se cijepiti da bismo se uspješno borili protiv delta-varijante.


- Kada bi se ta stopa procijepljenosti postigla na vrijeme, najavljeni četvrti val u jesen i zimu bio bi malo vjerojatan, objavio je RKI u ponedjeljak.


Zasad povjerenstvo za cijepljenje (Stiko) nije izdalo opću preporuku za cijepljenje djece i mladih iznad 12 godina, a za one ispod 12 nema odobrenog cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!