11:49 / 12.02.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Norveška će ukinuti većinu pandemijskih mjera

Ukidanje većine pandemijskih mjera u Norveškoj

Ukidanje većine pandemijskih mjera u Norveškoj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Norveška će ukinuti gotovo sve preostale mjere uvedene zbog COVID-a jer visoka razina zaraze vjerojatno neće ugroziti zdravstvene usluge, izjavio je u subotu premijer Jonas Gahr Stoere.

Norveška, koja je 1. veljače ukinula većinu mjera, zadržat će neka ograničenja za arktički arhipelag Svalbard. Nova pravila na snazi su od subote ujutro.

- Ukidamo gotovo sve mjere protiv koronavirusa, rekao je premijer Jonas Gahr Stoere na konferenciji za novinare.

- Pandemija COVID-a za većinu nas više nije velika zdravstvena prijetnja. Omikron varijanta uzrokuje daleko manje ozbiljne bolesti i dobro smo zaštićeni cjepivima, dodao je.

Norvežani više neće morati biti udaljeni najmanje metar jedan od drugoga, niti nositi maske za lice kad su gužve. Ukidanje ovih mjera znači da noćni klubovi i drugi prostori za zabavu mogu normalno nastaviti s radom.

Osim toga, zaražene osobe više se ne moraju izolirati. Umjesto toga, preporučuje se da ostanu kod kuće četiri dana.

Putnici koji idu u Norvešku više neće morati registrirati svoje dolaske unaprijed, a vlada također ukida prethodni zahtjev za dokaz o negativnom testu prije odlaska na put za neke posjetitelje, kao što su necijepljene osobe.

U Norveškoj je u prosincu uvedeno djelomično zatvaranje radi borbe protiv omikron-varijante koronavirusa koja se brzo širi.

Posjetitelji Svalbarda, gdje su zdravstvene usluge ograničene, moraju nastaviti s testiranjem prije i nakon dolaska, a međunarodni čarterski letovi na arhipelag i dalje su obustavljeni, priopćila je vlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!