Norveška posuđuje Švedskoj i Islandu cjepivo AstraZenece

22.04.2021.

14:23

Autor: HRT/D.M./Hina

Cjepivo AstraZenece

Cjepivo AstraZenece

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Norveška, koja je obustavila upotrebu cjepiva protiv covida AstraZenece, posudit će Švedskoj i Islandu na njihov zahtjev 216.000 doza, objavilo je u norveško ministarstvo zdravstva.

- Zadovoljan sam što cjepivo koje imamo u zalihama može biti korisno iako je cjepivo AstraZenece u Norveškoj stavljeno na čekanje. Ako bismo nastavili koristiti cjepivo AstraZenece, vratit će nam posuđene doze ako zatražimo, priopćio je ministar zdravstva Bent Hie.

Tih 216.000 doza cjepiva iz englesko-švedskog laboratorija treba iskoristiti do lipnja i neke do srpnja. 200.000 doza će biti usmjereno u Švedsku, a 16.000 na Island.

Norveška je obustavila upotrebu cjepiva AstraZenece 11. ožujka kako bi preciznije proučila njegove nuspojave, rijetke, ali potencijalno teške. Od 134.000 primijenjenih injekcija u Norveškoj, pet slučajeva teške tromboze, od kojih tri smrtna, dogodila su se kod relativno mladih zdravih osoba. Još jedna cijepljena žena je umrla od cerebralnog krvarenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!