07:12 / 15.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Novi slučajevi tromboze i embolije nakon AstraZenece

Cjepivo AstraZenece

Cjepivo AstraZenece

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Nizozemska je zabilježila 10 slučajeva neobičnih nuspojava cjepiva AstraZenece, objavila je nizozemska agencija za kontrolu lijekova, nekoliko sati nakon što je vlada zaustavila program cijepljenja tim cjepivom. Otkazane su 43 tisuće dogovorenih cijepljenja, objavile su zdravstvene vlasti.

Pharmacovigilance Centre Lareb priopćio je da deset slučajeva nuspojava cjepiva u Nizozemskoj uključuju potencijalne embolije i tromboze, ali nijedan slučaj sniženog broja trombocita kao što je zabilježeno u Danskoj i Norveškoj.

Nizozemska je kasnila s početkom cijepljenja, no nada se da će to nadoknaditi koristeći se cjepivima Pfizera i BioNTecha, Moderne te poslije i Johnson &Johnsona. Oko 30 posto od ukupno 4,3 milijuna planiranih cijepljenja do 15. travnja odnosilo se na cjepivo AstraZenece.

Ministarstvo zdravlja objavilo je kako se nada da će nastaviti cijepiti tim cjepivom unutar nekoliko tjedana, a prekid cijepljenja samo je, ističu, stanka zbog opreza. Nizozemska je naručila ukupno 12 milijuna doza AstraZenecina cjepiva.

Usporeno cijepljenje u Europi

Cijepljenje u Europi protekla dva tjedna provodi se sporije zbog izvještaja o zgrušavanjima krvi kod pacijenata koji su primili cjepivo AstraZenece. U Europi ga je dosad ukupno primilo više od 17 milijuna ljudi, stoji na stranicama te farmaceutske tvrtke. EMA je poručila kako nema pokazatelja da je te zdravstvene probleme uzrokovalo cjepivo britansko-švedske tvrtke, a isto stajalište iskazala je Svjetska zdravstvena organizacija u petak i WHO.

Troje zdravstvenih radnika u Norveškoj koji su nedavno primili cjepivo liječili su se u bolnici zbog krvarenja, krvnih ugrušaka i malog broja krvnih pločica, objavile su norveške zdravstvene vlasti.

I talijanska sjeverna regija Pijemont jučer je priopćila da privremeno obustavlja cijepljenje AstraZenecom jer je učitelj iz grada Biella umro nakon cijepljenja u subotu. Talijanska agencija za lijekove (AIFA) u četvrtak je zabranila uporabu jedne serije AstraZenecina cjepiva. Izvori su Reutersu rekli da je ta odluka donesena nakon smrti dvojice muškaraca na Siciliji.

Danska, Norveška i Island obustavili su cijepljenje zbog problema sa zgrušavanjem krvi, a Austrija je prošlog tjedna prestala koristiti se određenom serijom cjepiva AstraZenece dok je istraživala smrtni slučaj uzrokovan zgrušavanjem krvi.

I Irska je u nedjelju zbog opreza privremeno obustavila cijepljenje cjepivom AstraZenece, pozivajući se na izvještaje Norveške agencije za lijekove o slučajevima zgrušavanja krvi koje se pojavilo kod nekoliko primatelja cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!