Oba doma Parlamenta BiH traže žurni kandidacijski status

17:25 / 22.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Dragan Čović i Nebojša Radmanović

Dragan Čović i Nebojša Radmanović

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Oba doma državnog Parlamenta BiH uputila su u srijedu zahtjev za dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini po ubrzanom postupku radi očuvanja stabilnost te zemlje i te su iskazali na važnost izbornih i ustavnih reformi kako bi se omogućila provedba izbornih rezultata.

Čelnici Doma naroda Dragan Čović i Zastupničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović poslali su pismo Europskom vijeću uoči dvodnevnog samita na kojem se očekuje dodjelja statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji. U pismu koje je proslijeđeno i Europskom parlamentu, ministrima vanjskih poslova EU i Ujedinjenom Kraljevstvu, navodi se da izaslanici i zastupnici oba doma državnog Parlamenta jednoglasno traže da se BiH žurno dodijeli kandidacijski status.

- Naš zahtjev dolazi u vrijeme ozbiljnih izazova za europski kontinent. Duboko smo svjesni radikalnog pogoršanja međunarodnih političkih, gospodarskih i sigurnosnih prilika, koje opravdano izazivaju osjećaj neizvjesnosti i sigurnosne ugroze kod naše populacije, čije interese možemo zaštititi jedino ubrzanom integracijom u Europsku uniju, stoji u zahtjevu Parlamenta BiH.

Dodjelom kandidatskog statusa unaprijedila bi se stabilnost ove zemlje te perspektiva proširenja Europske unije na prostoru jugoistočne Europe, navode. Čović i Radmanović upozoravaju u zahtjevu i na 'nužnost žurne izborne reforme i ograničenih izmjena Ustava BiH kako bi se omogućila neposredna provedba izbornih rezultata na sljedećim općim izborima'.

- Vjerujemo da žurnim ispunjavanjem prioriteta Bosnu i Hercegovinu znatno približavamo njezinu strateškom cilju, visokim europskim standardima vladavine prava i demokratske vladavine, stoji u dopisu.


Europska komisija predložila je da se Ukrajini i Moldaviji na zasjedanju Vijeća EU dodijeli status kandidata o čemu će se odlučivati na summitu u četvrtak i petak, a Slovenija je službeno predložila da i BiH dobije status kandidata čemu se priključilo još zemalja EU, među kojima Hrvatska.

Visoki dužnosnik iz Bruxellesa: Ne vide se reforme

Prije summita EU-a u četvrtak ujutro održat će se sastanak čelnika EU-a s njihovim kolegama sa zapadnog Balkana. Visoki dužnosnik EU-a, dobro upućen u pripreme summita rekao je da je Komisija 2019. objavila mišljenje o kandidaturi Bosne i Hercegovine s 14 ključnih prioriteta koje bi država trebala ispuniti za dobivanje kandidatskog statusa.

Ali, od tada nismo vidjeli nikakve reforme niti ikakav pomak u BiH, rekao je taj izvor. Istaknuo je da je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nedavno primio čelnike parlamentarnih stranaka iz BiH, koji su usuglasili tekst pod nazivom Politički sporazum o načelima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na europskom putu, ali da taj tekst nije bio prihvatljiv dvjema strankama iz Republike Srpske, a jedan stranački čelnik nije došao iz razloga za koje još uvijek nema objašnjenje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!