Onečišćenje zraka uzrokuje više od 1200 smrti maloljetnika u Europi godišnje

24.04.2023.

07:07

Autor: Hina/HRT/A.S.

Onečišćenje zraka uzrokuje više od 1200 smrti maloljetnika

Onečišćenje zraka uzrokuje više od 1200 smrti maloljetnika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Onečišćenje zraka uzrokuje smrt više od 1200 ljudi maloljetnika u Europi godišnje, procjenjuje Europska agencija za okoliš (EEA) u izvješću. 

- Djeca su posebno osjetljiva na onečišćenje zraka, od trenutka kad su u maternici pa sve do odrasle dobi, istaknula je agencija sa sjedištem u Kopenhagenu, dodajući da loš zrak također izlaže djecu većem riziku od kroničnih bolesti u odrasloj dobi.

Zagađenje treba rješavati na izvoru, založili su se stručnjaci te agencije, rekavši da se emisije iz prometa, industrije i grijanja moraju brže smanjivati.

Jedna od praktičnih mjera koje zagovaraju je poboljšanje kvalitete zraka u blizini škola i vrtića, primjerice stvaranjem više zelenih površina.

Unatoč poboljšanjima posljednjih godina, razine glavnih zagađivača u mnogim europskim zemljama ostaju tvrdoglavo iznad granica koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), piše EEA u drugom izvješću.

Problemi prisutni u gradovima

Problemi su osobito prisutni u gradovima. Više od 90 posto urbanog stanovništva u 2021. u zemljama EU-a moralo je živjeti s razinama fine prašine (PM2,5), ozona (O3) i dušikovog dioksida (NO2) koje su bile iznad preporuka WHO-a. To se posebno odnosi na srednju i istočnu Europu, kao i Italiju.

Glavni razlog zagađenja finom prašinom je korištenje krutih goriva poput ugljena za grijanje u industriji.

Procijenjenih 1.200 preuranjenih smrti među maloljetnicima pokriva zemlje članice EGP-a, koje uključuju Švicarsku, Norvešku, Island, Lihtenštajn i Tursku, uz 27 zemalja EU-a.

- Ne možemo razmišljati o djeci kao malim odraslim osobama kada su u pitanju rizici za okoliš i onečišćenje zraka, rekao je stručnjak za onečišćenje zraka pri EEA Gerardo Sanchez Martinez.

 - Disanje im je brže, dišu više na usta, bliže su tlu, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!