150 prijava o onečišćenju mora i zraka u Vranjicu, a nitko nije kažnjen

31.03.2023.

17:25

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Onečišćenje mora u Vranjicu

Onečišćenje mora u Vranjicu

Foto: Građanska Inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti" / -

U posljednje tri godine Državni inspektorat zaprimio je više od 150 prijava o onečišćenju mora i zraka u Vranjicu i splitskoj Sjevernoj luci. I u ovim trenucima u tijeku je nadzor inspekcije zaštite okoliša i inspekcije rada na tome području. Mještani su uporni u prijavljivanju, ali kažu kako nisu zadovoljni jer za onečišćenja - još nitko nije kažnjen.

Svaki dan - nove fotografije stižu na e-adrese inspekcija i institucija. Mještani kažu kako, unatoč brojnim prijavama, na očita onečišćenja - još nitko nije reagirao kako treba, a kamoli za njih odgovarao.

- To ni nama nije jasno - da dvije godine mi pišemo, pored slika, pored dokaza, pored svega što pošaljemo da dobivamo odgovore da - nije uočeno onečišćenje!, kaže Marijana Grubić iz GI Mjesto koje hoće živjeti.

U Lučkoj kapetaniji ističu kako su oni zaduženi za onečišćenja s brodova, no Vranjičani im zamjeraju što često na teren izađu prekasno, kada sumnjive mrlje odnese morska struja ili otpuše vjetar.

- Kada dođe inspektor i kada napiše da nije zatekao ništa, kada poslika mi ne možemo pokrenuti prijavu! Protiv koga ćemo pokrenuti prijavu ako nismo zatekli ništa, pita zapovjednik Lučke kapetanije Split kapetan Željko Kuštera.

U e-mailu koji su nam poslali iz Državnog inspektorata ne navodi se koliko je nepravilnosti dosad utvrđeno, niti koje su, ali ističu da su u slučajevima kada su utvrđene - zatražena njihova otklanjanja, što je i učinjeno. Kažu kako su inspektori obavili i niz nadzora kakvoće zraka - jedan poslovni subjekt sam mjeri parametre i nije prekoračio granične vrijednosti, a mjerenja otprije nekoliko tjedana provodi i Grad Split.

- Poanta je da se ustanovi odakle je onečišćenje, da se nekoga kazni. Apsolutno nitko nije kažnjen u dvije godine naših prijava, kaže Marijana Grubić.

No pomaka ima. Novi koncesionar na pomorskome dobru - Yacht club Vranjic ovdje će biti sljedećih 30 godina. Nedostaju im, kaže njihov odvjetnik, još neke studije, ali ozbiljan su investitor i u zaštitu okoliša uložit će, kažu, šest i pol milijuna kuna!

- U kojem roku će se taj novac uložiti?

- Već se sada ulaže, već se sada dio azbestnih ploča skida, već sada. Bez lokacijske dozvole i izrade studije ne možemo izvoditi radove, ne smijemo. Nama je u interesu što prije, odmah ulagati u zaštitu okoliša, kaže odvjetnik "Yacht cluba Vranjic" Kruno Peronja.

Spriječiti moguće ekološke incidente pokušava i splitska Lučka uprava. Uz ogradu, kamere i zaštitare, svakako će, kažu, u tome pomoći i skoro smanjenje broja brodova na dva veza pod njihovim upravljanjem.

- Sada ih imamo u nekom maksimalnom iznosu do trideset pet, četrdeset na zimskome vezu. A ubuduće ih može biti samo jedan u liniji, dakle bit će ih desetak maksimalno, rekao je voditelj Lučkog operativnog centra Lučke uprave Split Vicko Vrgoč.

I iz Luke Split d.d. poručuju kako i oni ulažu u zaštitu okoliša i polijevaju rasuti teret.... No mještani su vrlo sumnjičavi kada je riječ o uvođenju reda u luci.

- Što mene najviše frustrira, kad nam dođu s pitanjima - zašto oni nama smetaju, to mi je ono na "vrtićkoj" razini, zašto vi nas ne volite ili tako to. Nije stvar da mi nekoga ne volimo. Ovdje je zaštita okoliša očito na zadnjem mjestu, kaže Antonia Jerković iz GI Mjesto koje hoće živjeti.

Mještani poručuju: dok zaštita okoliša pa tako i zdravlja ne bude na prvome mjestu, i svi zagađivači ne budu poštovali zakone, oni se za čisti Vranjic neće prestati boriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!