14:32 / 24.06.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Orban brani zakon, kaže da je branitelj homoseksualaca

Viktor Orban u Bruxellesu

Viktor Orban u Bruxellesu

Foto: John Thys/Pool / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban branio je u četvrtak zakon o zabrani promicanja homoseksualnosti i promjene spola u školama te je rekao za sebe da je borac za prava LGBT osoba.


"Ja sam borac za njihova prava. Bio sam borac za slobodu u komunističkom režimu. Homoseksualnost je bila kažnjavana i borio sam se za njihovu slobodu i njihova prava. Stoga, branim prava homoseksualaca, ali zakon nije o tome", rekao je Orban novinarima po dolasku na summit europskih vođa. Očekuje se da će na summitu biti postavljeno pitanje Orbanovog zakona, koji je kritiziralo više europskih zemalja.


"Nije riječ o homoseksualcima. Zakon je o tome na koji bi način roditelji željeli seksualno obrazovati svoju djecu. To isključivo pripada roditeljima. O tome je zakon", rekao je Orban, dodavši da ga ne planira opozvati.


Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je po dolasku na summit da će se raspravljati o novom mađarskom zakonu u četvrtak navečer.


Spomenuti zakon zabranjuje prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti mlađima od 18 godina. Deklaraciju kojom se izražava "velika zabrinutost" zbog mađarskog zakona potpisalo je 17 od 27 članica EU-a, među kojima nije Hrvatska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!