09:10 / 30.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Orban: Cjepivo dolazi u Mađarsku krajem prosinca ili početkom siječnja

Foto: REUTERS/Johanna Geron/Pool

Foto: REUTERS/Johanna Geron/Pool

Foto: - / REUTERS

Orbanova vlada nije ograničila masovna okupljanja, škole normalno rade, a trgovine su otvorene. Na nogometnim utakmicama dopušteni su gledatelji.
Prva pošiljka cjepiva protiv koronavirusa doći će u Mađarsku krajem prosinca ili početkom siječnja, najavio je mađaraki premijer Viktor Orban.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije     

Orban je izjavio za državni radio da vlada pregovara o cjepivu i s Kinom i Rusijom, što bi omogućilo da Mađarskoj budu dostupna dva ili tri cjepiva u proljeće. Zemlja će vjerojatno moći "proglasiti pobjedu nad pandemijom" u travnju iduće godine.

Još uvijek nema cjepiva protiv koronavirusa, iako se diljem svijeta razvija njih dvjestotinjak, a rezultati zadnjih faza ispitivanja za prva od njih očekuju se do kraja 2020.

Orbanova vlada nije ograničila masovna okupljanja, škole normalno rade, a trgovine su otvorene. Na nogometnim utakmicama dopušteni su gledatelji.

Orban je rekao za radio da će od ponedjeljka strogo kažnjavati one koji krše pravila o nošenju maski te da će vlasti zatvoriti restorane i trgovine ako bude potrebno.

- Smatram da je ključno poštivanje postojećih pravila... i da se maske moraju nositi, istaknuo je premijer dodavši da ima dovoljno bolničkih kreveta i respiratora za oboljele od Covida-19.

Mađarska liječnička komora pozvala je u utorka vladu da ograniči radno vrijeme restorana i ponovno odredi posebne sate za odlazak starijih građana u trgovine dok broj zaraženih i hospitaliziranih raste. Vlada nije poslušala te prijedloge.

Orban želi izbjeći novi lockdown nakon što je onaj proljetos imao velike posljedice za gospodarstvo.

Jučer je broj slučajeva koronavirusa u Mađarskoj porastao na 68.127 a još 56 ljudi je umrlo, tkao da je broj mrtvih sada 1634. U bolnicama je 3197 oboljelih od Covida-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!