13:15 / 14.03.2021.

Autor: Hina

Orban kritizirao EU zbog neuspjele nabave cjepiva

Cjepivo

Cjepivo

Foto: HTV / HRT

Bruxelles je "zaribao" nabavu cjepiva protiv COVID-a, rekao je u nedjelju mađarski premijer Viktor Orban, dodavši da bi njegova država bila u velikom problemu da nije sama naručila cjepiva s istoka. 

Dok je Izrael skoro pa gotov s cijepljenjem svoje populacije, a Ujedinjeno Kraljevstvo je na 30-40 posto, u Europskoj uniji je prosječno cijepljeno 6,8 posto stanovnika, rekao je Orban za državni radio Kossuth, a prenijela mađarska novinska agencija MTI.

- To je jasan pokazatelj da nešto nije u redu, rekao je mađarski premijer.

- A to nije ni političko pitanje, ni optužba, ni nekakva antipatija prema EU-u ili briselskim birokratima, nego činjenice. Tako je kako je: zaribali su, dodao je Orban, a prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Naglasio je da u proteklim tjednima količine cjepiva koje je EU naručio ili nisu došle, ili je stiglo manje nego što je naručeno.

Rekao je i da su se članice EU-a dogovorile o proporcionalnoj distribuciji cjepiva, ali da se to ne provodi. Vidimo da neke države dobivaju više, a neke manje.

Zaključio je i da bi Mađarska bila u velikom problemu da nije naručila 3,5 milijuna cjepiva iz Kine i Rusije, pa je dosad cijepila 500 tisuća ljudi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!