07:53 / 14.03.2021.

Autor: Hina

Sputnjik V u istočnoj Europi: Propaganda ili dar s neba?

Sputnjik V

Sputnjik V

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Rusko cjepivo Sputnjik V izazvalo je podjelu među bivšim zemljama istočne Europe i dok ga neke vide kao dar s neba, druge smatraju da se radi o propagandnom oruđu Kremlja, piše francuska novinska AFP pozivajući se na analitičare.

Zemlje regije su posebice teško pogođene pandemijom novog koronavirusa i razapete su između cjepiva koje im spremno nudi njihov stari saveznik i otpora Europske unije prema ruskom utjecaju.

Analitičari tvrde da ta nesloga samo koristi Rusiji i njezinim naporima da izazove razdor u regiji nakon raspada Sovjetskog Saveza prije tri desetljeća.

- Potpuno je jasno da je Sputnjik V postao vrst meke sile za Rusiju, rekao je Michal Baranowski iz američkog političkog 'think tanka' German Marshall Fund.

- Politički cilj ruske strategije je podijeliti Zapad, dodaje Baranowski koji vodi ured u Varšavi.

Slovačka se samo nekoliko dana nakon što je primila prvu pošiljku Sputnjika V 1. ožujka našla u političkoj krizi.

Premijer Igor Matovič je pozdravio dolazak ruskog cjepiva riječima da "covid-19 ne zna ništa o geopolitici", dok je ministar vanjskih poslova Ivan Korcok cjepivo nazvao "oruđem hibridnog rata".

Prema studiji koju je objavio stručni časopis The Lancet Sputnjik V ima učinkovitost od 91,6 posto i već se primjenjuje u nekoliko zemalja diljem svijeta.

Europska agencija za lijekove tek ga treba odobriti (EMA), no neke bivše komunističke zemlje, sadašnje članice Unije, namjeravaju ga početi koristiti bez zelenog svjetla EMA-e.

Nakon što je EU zakazao u nabavci i brzoj distribuciji cjepiva Pfizer/BioNTecha, AstraZenece i Moderne, članice Unije, poput Slovačke, okrenule su se Istoku.

Stručnjaci su potpuno složni da je cijepljenje jedini način prevladavanja krize koronavirusa koja je srednju i istočnu Europu osobito teško pogodila. Slovačka i Češka već tjednima imaju najveću stopu umrlih u svijetu po glavi stanovnika.

Češki predsjednik Miloš Zeman je prošli mjesec zatražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina da mu isporuči Sputnjik V.

- Tako ću pomoći svojoj zemlji, rekao je Zeman.

Kada je češki ministar zdravstva odbio prihvatiti cjepivo koje nema odobrenje EMA-e, Zeman je zatražio njegov otkaz, no zahtjev mu nije ispunjen.

- Moguća upotreba Sputnjika V u Češkoj je postala isključivo političko oružje, mišljenja je politički analitičar Jiri Pehe, nazvavši rusko cjepivo "oruđem političke borbe i propagande".

Navodi da Rusija ima problem proizvodnje dovoljne količine cjepiva i za svoje potrebe, a također se postavlja pitanje u kojim je uvjetima cjepivo proizvedeno.

- Da Putin uistinu vjeruje tom cjepivu bio bi prvi koji bi uz veliku pompu primio prvu dozu, no uvelike ga izbjegava, kazao je Pehe.

Predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel poručuje da se cjepiva ne bi smjela koristiti u propagandne svrhe.

- Ne smijemo se dati zavarati Kinom i Rusijom, režimima s vrijednostima koje su nam manje poželjne, dok organiziraju uvelike reklamirane operacije dostave cjepiva drugim zemljama, rekao je MIchel.

Pavel Havlicek, analitičar u Udruženju za međunarodne poslove, tvrdi da Kremlj u međuvremenu "trlja ruke".

- Ruska diplomacija cjepiva očito ima za cilj potkopati međusobno povjerenje i koheziju u Europi, rekao je Havlicek.

Prva i za sada jedina članica EU-a koja koristi Sputnjik V je Mađarska, a njime se cijepio i šef diplomacije Peter Szijjarto. Premijer se cijepio cjepivom kineskog proizvođača Sinopharm.

Od ostalih postkomunističkih zemalja, Sputnjik V i cjepivo Sinopharma se koristi u Srbiji, a Albanija upravo treba početi pregovore o nabavci tih cjepiva. Bugarska, Hrvatska, Latvija i Rumunjska za Sputnjik V čekaju zeleno svijetlo EMA-e, dok je Litva potpuno odustala od ruskog cjepiva. Poljska također nije zainteresirana za Sputnjik V.

- U Poljskoj, sve što ima na sebi rusku zastavu nije dobrodošlo, rekao je Baranowski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!