Orban: Mađarska napustila rusku banku nakon što ju je SAD "uništio"

14.04.2023.

11:18

Autor: Hina/HRT/A.V.

Viktor Orban

Viktor Orban

Foto: BERNADETT SZABO / REUTERS

Mađarska je ovaj tjedan napustila rusku banku sa sjedištem u Budimpešti nakon što su je američke sankcije uništile, rekao je u petak premijer Viktor Orban, dodavši da će Mađarska nastaviti poštivati sankcije, ali i govoriti protiv njih. 


Orban je za državni radio rekao da su Sjedinjene Države važan saveznik Mađarske, no da Washington i Budimpešta imaju različit pogled na rat u Ukrajini.


SAD nije odustao od toga da sve gura u ratni savez, čemu se Mađarska, koja ne naoružava Ukrajinu, protivi, rekao je Orban. 


Njegova vlada je u četvrtak najavila da napušta banku IIP za koju tvrdi da financira razvojne projekte u istočnoj Europi te da je svoje sjedište 2019. prebacila iz Budimpešte u Moskvu.


Rusija je najveći dioničar te banke, a slijedi ju Mađarska. Nekoliko istaknutih mađarskih dužnosnika sjedilo je u njenoj upravi, a druge zemlje srednje i istočne Europe prekinule su odnose s bankom nakon ruske invazije na Ukrajinu.


SAD je ovaj tjedan uveo nove sankcije za tu banku, uključujući i protiv tri vodeća dužnosnika, dva Rusa i Mađara. Washington je pozvao Mađarsku da prekine odnose s tom "mutnom platformom pod kontrolom Kremlja". 


Orban je rekao da će Mađarska poštivati sankcije, čak i ako ih ne podržava. 


- Nikad se nismo slagali sa sankcijama, no ne sporimo tuđa prava, uključujući i SAD-a, da uvode sankcije, kazao je. 


- Od izbijanja rata bilo je jasno da su se mogućnosti banke (IIB) sužavale, a sada kada su je Amerikanci stavili pod sankcije, oni su je zapravo uništili.


Mađarska je članica NATO-a i protivi se ruskoj invaziji na Ukrajinu, no nacionalistički premijer Orban godinama njeguje bliske odnose s Rusijom i suzdržava se od kritiziranja predsjednika Vladimira Putina.


Odnosi između Budimpešte i Washingtona pogoršali su se proteklih mjeseci zbog mađarskog odugovlačenja ratifikacije ulaska Švedske i Finske u NATO. Finska se savezu ipak pridružila ovaj mjesec, ali kandidatura Švedske je još uvijek na čekanju zbog odobrenja Mađarske i Turske. Iako je Orban kritizirao sankcije Rusiji, njegova vlada nije blokirala mjere EU-a.


U četvrtak je britanski Guardian izvijestio da dvostranačka grupacija u američkom Kongresu priprema daljnje američke sankcije koje bi bile usmjerene na vodeće mađarske političke ličnosti povezane s Orbanovom vladom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!