Orban: Sankcije EU-a protiv Rusije korak prema ratu

18.11.2022.

14:42

Autor: I.Z./HRT/Hina

Mađarski premijer Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je danas da su sankcije EU-a protiv Rusije "korak prema ratu", zaoštravajući kritike protiv strategije Bruxellesa koju smatra "opasnom".

- Tko god intervenira ekonomski u vojni sukob zauzima poziciju, rekao je Orban u tradicionalnom intervjuu radio postaji bliskoj vlasti.

- Malo-pomalo klizimo prema ratu, upozorio je, izrazivši zabrinutost zbog gomilanja mjera usvojenih u cilju sankcioniranja ruske ofenzive u Ukrajini.

Orban se protivi i prijedlogu Europske komisije da se Ukrajini dodijeli pomoć od 18 milijardi eura 2023. u obliku zajmova čije bi kamate otplaćivale države članice EU-a.

- Mađarska neće prihvatiti da članice EU-a zajedno ugovaraju zajmove za pomoć Ukrajini, rekao je na jednoj konferenciji, prenijela je agencija MTI.

On radije savjetuje da se isplati jedan iznos, "pravedno" podijeljen između 27 država članica.

- Mađarska bi mogla dati do 170 milijuna eura u sklopu bilateralnog sporazuma s Kijevom, rekao je.

Orban je rekao da je spreman "boriti se" protiv mogućeg novog paketa mjera kako bi Mađarska iz toga bila "izuzeta" kao u slučaju embarga na naftu.

- Sada šaljemo razorna oružja, uvježbavamo ukrajinske vojnike na vlastitu teritoriju, namećemo sankcije na energiju... Postajemo integralni dio sukoba, rekao je Orban za radio.

- Još nam se ne puca iznad glava, ali jako blizu smo da postanemo zaraćena strana. Europa igra jako opasnu igru, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!