11:05 / 24.04.2022.

Autor: Ivica Grudiček/T.D./HRT

Otkriven spomenik dvojici povijesnih velikana i mučenika

Spomenik dvojici povijesnih velikana

Spomenik dvojici povijesnih velikana

Foto: Ivica Grudiček / HRT

U austrijskom Bečkom Novom Mjestu otkriven je spomenik dvojici povijesnih velikana i mučenika Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu. 

Time se obilježava spomendan na 30. travnja 1671. kada su upravo na tome mjestu Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan pogubljeni. Oni su simbol žrtve za pravdu i slobodu hrvatskog naroda. Spomenik su prije tri godine postavili čakovečka Zrinska garda i Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću. Iako je svečano trebao biti otkriven prošle godine na 350. obljetnicu pogibije, to zbog pandemije i strogih epidemioloških mjera u Austriji nije bilo moguće.


Sad se lakše diše, mjere su umjerenije pa se ova 351. godišnjica svečano obilježava. Izaslanstva su tu hrvatskog veleposlanstva u Beču, Vlade, lokalne austrijske vlasti, udruge, povijesne postrojbe, ali i građani koji su željeli prisustvovati događaju. Nakon otkrivanja spomenika u mjesnoj katedrali bit će održana misa zadušnica. Mjesto je to prvog ukopa hrvatskih velikana, a početkom dvadesetog stoljeća posmrtni su ostaci premješteni u zagrebačku prvostolnicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!