21:45 / 07.06.2021.

Autor: Mladen Šarić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Čakovec - 350 god. od smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te 400. od rođenja Petra Zrinskog

Stari grad Zrinskih

Stari grad Zrinskih

Foto: HRT / HTV

Obitelj Zrinski ostavila je velik trag u međimurskoj, hrvatskoj, ali i europskoj povijesti. Uz 350. godišnjicu smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, u Čakovcu je obilježena i 400. godišnjica rođenja Petra Zrinskog.


Hrvatski ban, vojskovođa i pisac Petar Zrinski istaknuo se u mnogim bitkama protiv Osmanlija. U književnosti je poznat po tome što je s mađarskoga jezika na hrvatski preveo djelo starijeg brata Nikole - „Adrijanskoga mora sirena".

- Četristota obljetnica rođenja je u godini kada slavimo 350. godišnjicu njihove junačke pogibije i u godini kada imamo najveće ulaganje u kulturnu baštinu. Fortifikacijom Starog grada Zrinskih, otvaramo ga svim gostima, turistima ne samo iz Hrvatske već i iz cijelog svijeta.Taj trenutak povijesti za Hrvatsku i cijelu Europu mora biti prenošen na buduće generacije, ali isto tako mora biti sačuvan od zaborava, kazao je međimurski župan Matija Posavec. 

S ciljem očuvanja gospodarske, kulturne i vojne ostavštine obitelji Zrinski, prije 20 godina u Čakovcu je osnovana Zrinska garda.

- Ono što su njegov brat Nikola, pa onda i Petar kao veliki rodoljub, započinjali ideju o samostalnosti Hrvatske u ondašnjoj Austro-Ugarskoj, zbog čega su dali i svoje živote - njihovu ideju ostvarili su naši branitelji 5. kolovoza 1995. godine, kazao je Đuro Bel, predsjednik Zrinske garde. 

Gotovo četiri godine obnavljala se fortifikacija Staroga grada Zrinskih, a u projekt je uloženo 40 milijuna, najvećim dijelom – sredstava iz europskih fondova.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!