Papa apelira na uspostavljanje koridora: "Ukrajinom teku rijeke krvi i suza"

13:58 / 06.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Papa Franjo, arhivska fotografija

Papa Franjo, arhivska fotografija

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Papa Franjo u nedjelju je izrazio žaljenje zbog "rijeka krvi i suza" koje teku Ukrajinom nakon ruske invazije te je pozvao da se uspostave humanitarni koridori.

- Ukrajinom teku rijeke krvi i suza, ovo nije tek puka vojna operacija već rat koji sije smrt, uništenje i bijedu, rekao je nakon molitve Angelusa i pozvao da se za pomoć stanovništvu uspostave "stvarni humanitarni koridori".

- Žrtve su sve brojnije, kao i ljudi koji bježe, posebno je puno majki i djece. Potreba za humanitarnom pomoći u ovoj mučeničkoj zemlji dramatično raste iz sata u sat, kazao je argentinski papa koji je dosad više puta pozivao na prekid borbi u Ukrajini.

Brojne ukrajinske zastave vijorile su se među mnoštvom vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra gdje su pratili Papin Angelus.

- Svim srcem pozivam da se osiguraju stvarni humanitarni koridori i da se zajamči pomoć ljudima te da se olakša pristup opkoljenim područjima. Samo tako možemo pružiti vitalno važnu pomoć našoj braći i sestrama koji su suočeni s bombardiranjima i strahom, rekao je papa Franjo.

- Preklinjem da prestanu oružani napadi i da se pregovori nastave, da prevlada zdrav razum te da se ponovno počne s poštivanjem međunarodnog prava, dodao je papa.

Zahvalio je novinarima koji su "izložili svoje živote opasnosti" da bi informirali svijet o događajima u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!