Pariška policija neće dopustiti "Konvoj slobode"

10.02.2022.

10:07

Autor: Hina/HRT

Prosvjed u Nici

Prosvjed u Nici

Foto: Eric Gaillard / REUTERS

Pariška policija u četvrtak je objavila da će zabraniti motoristički prosvjed Konvoj slobode u francuskom glavnom gradu od 11. do 14. veljače, inspiriran prosvjedima u Kanadi protiv epidemioloških mjera uvedenih zbog koronavirusa.

Prosvjednici su u srijedu krenuli s juga Francuske u takozvanom Konvoju slobode prema Parizu gdje bi zatražiti kraj epidemiološkim mjerama. Organizatori su rekli da će od petka navečer "blokirati prijestolnicu".


Prosvjed je nadahnut sličnim demonstracijama u Kanadi.


- Bit će uvedene posebne mjere (...) koje će spriječiti blokadu cesta, kažnjavati i privoditi prekršitelje ove zabrane, navodi se u priopćenju prefekture.


Otprilike 200 prosvjednika se skupilo na parkiralištu u Nici, na francuskoj sredozemnoj obali, od kojih su mnogi izvjesili kanadske zastave u znak podrške vozačima kamiona u Kanadi, koji prosvjeduju protiv tamošnjih epidemioloških mjera. Konvoji su krenuli i iz Bayonnea i Perpignana.


Prosvjednici su predvidjeli u petak navečer stići u Pariz a neki pozivaju da se potom krene prema Bruxellesu kako bi se u europskoj prijestolnici u ponedjeljak postiglo "europsko usklađivanje".


- Organizator zabranjenih demonstracija može biti kažnjen s do šest mjeseci zatvora i 7500 eura, pojasnila je prefektura. Kazne su predviđene i za sudionike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!