10:16 / 20.03.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Pariz se zatvara na mjesec dana

Pariz se zatvara

Pariz se zatvara

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

Jednomjesečno zatvaranje stupilo je na snagu u Parizu i drugim francuskim regijama u subotu dok zemlja pokušava suzbiti treći val zaraza koronavirusom.

Otprilike svaki treći stanovnik od 67 milijuna ljudi u Francuskoj pogođen je strožim mjerama. No ovo zatvaranje bit će blaže nego ranija zatvaranja.

U 16 administrativnih regija prestaju raditi sve trgovine koje nisu neophodne, ali knjižare i prodavaonice glazbenih instrumenata mogu nastaviti s radom. Učenici mogu ići u škole. Ljudima je dozvoljeno kretanje, ali samo u radijusu 10 kilometara od mjesta prebivališta.

Situacija u široj pariškoj regiji posebno je zabrinjavajuća. Pacijenti su prebačeni u bolnice u druge dijelove zemlje zbog nedovoljnog broja kreveta na odjelima intenzivne njege.

Broj novih zaraza na 100.000 stanovnika u tjedan dana popeo se na 450 u široj pariškoj regiji.

- Znamo uzrok ovog trećeg vala: dolazak takozvane britanske varijante koja sad čini gotovo tri četvrtine zaraza, rekao je premijer Jean Castex u četvrtak.

- Ove mjere mogu se proširiti na druge dijelove zemlje, upozorio je Castex.

Osim na Pariz, nova pravila odnose se i na nekoliko područja na sjeveru te na departman Maritimne Alpe čije je središte Nica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!