07:27 / 20.03.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Rio de Janeiro zatvorio plaže, žele suzbiti širenje virusa

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

Foto: Ricardo Moraes / Reueters

Rio de Janeiro za vikend će zatvoriti čuvene plaže Copacabanu i Ipanemu, kako bi suzbio pojačano širenje koronavirusa, objavio je gradonačelnik Rija Eduardo Paes.


Kazao je da je situacija u gradu "vrlo kritična" i pozvao građane da ostanu kod kuće, ujedno je zabranio i dolaske u Rio de Janeiro autobusima, kako bi spriječio širenje virusa, koje se dijelom pripisuje zaraznijoj brazilskoj varijanti, tvrdi Daily Mail.

Plaže su prvotno zatvorene prije godinu dana tijekom prvog vala epidemije u zemlji, iako to tada nije donijelo očekivane rezultate jer su često bile prepune ljudi.

Plaže su ponovo otvorene u studenome prije početka ljeta na južnoj hemisferi.

Odluku o zatvaranju kritizirao je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, zabrinut, kako je rekao, da će stanovnici toga grada dobiti premalo vitamina D.

- Vitamin D je način da se izbjegne teški oblik bolesti, rekao je.

- A kako dobiti vitamin D? Na suncu.

Paes je upozorio da bi u ponedjeljak moglo stupiti na snagu još restriktivnih mjera jer javne bolnice u Riju trenutačno imaju popunjenost od 95 posto kapaciteta u jedinicama intenzivne njege.

Pandemija je u Brazilu izvan kontrole, a u mjesec dana broj umrlih se udvostručio s oko tisuću prosječno dnevno u veljači na više od dvije tisuće u ovom tjednu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!