Paro: Djelomična, ali značajna zabrana uvoza ruske nafte

09:23 / 31.05.2022.

Autor: Studio4/IMS/M.Š./HRT

Javljanje Jasne Paro nakon odluke EU-a o zabrani uvoza ruske nafte

Javljanje Jasne Paro nakon odluke EU-a o zabrani uvoza ruske nafte

Foto: HTV / HRT

Kasno sinoć postignut je dogovor na razini Europske unije o zabrani uvoza ruske nafte.

- Dogovor je postignut nakon četiri tjedna pregovora. Postignut je na način da se zabrani uvoz nafte koja dolazi iz Rusije brodovima, a zadrži uvoz nafte koja u Europu dolazi kopnenim putem, to jest, naftovodom Družba Adria. To je djelomična zabrana ruske nafte u odnosu na ono što je Komisije prije mjesec dana predložila, a to je bila potpuna zabrana uvoza do kraja godine, istaknula je u javljanju dopisnica HRT-a iz Bruxellesa, Jasna Paro.

Djelomična zabrana ipak neće biti mala, brodovima se u EU doprema 75% ukupnih količina ruske nafte.

- Ursula von der Leyen po svojoj računici kaže da bi ovo do kraja godine predstavljalo 90% uvoza ruske nafte. Uzdaju se u najave Poljske i Njemačke koje dobivaju naftu kopnenim putem, a koje su najavile prestanak uvoz ruske nafte do kraj a godine. Ta najava se poklapa s kalendarom Europske unije. To bi značilo da od 2023. jedina ruska nafta koja bi dolazila u Europu još neko vrijeme, dolazila bi južnim krakom naftovoda Družba do Mađarske, Slovačke i Češke, pojašnjava.

Postoje i neka izuzeća.

- Bugarskoj kojoj je prekinut dovod nafte kopnenim putem, omogućio bi se uvoz ruske nafte morskim putem. Hrvatska bi još neko vrijeme, u tekstu se spominje osam mjeseci, mogla uvoziti vakuumsko plinsko ulje iz Rusije koje je potrebno riječkoj rafineriji za proizvodnju dizela.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!