EU postigao dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

23:02 / 30.05.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT/Hina

Europsko vijeće

Europsko vijeće

Foto: Kenzo Tribouillard / Reuters

Čelnici država članica postigli su dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

- To pokriva više od dvije trećina uvoza nafte iz Rusije, čime se reže golemi izvor financiranja njezina ratnog stroja, poručio je preko Twittera predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Sankcije također uključuju isključivanje najveće ruske banke iz Swifta, međunarodnog sustava za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama, zabranu emitiranja trima ruskim televizijama. Donesena je i odluka o sankcioniranju pojedinaca odgovornih za ratne zločine, dodao je Michel.

Dogovor o sankcijama pozdravila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ona tvrdi da će se time do kraja godine smanjiti oko 90 posto uvoza ruske nafte, dok Michel govori o smanjenju od više od dvije trećine.

O planiranom šestom paketu sankcija Moskvi već gotovo mjesec dana nema dogovora u Europskoj uniji. Naime, u dijelu paketa je i naftni embargo o kojem se potrebna suglasnost ne postiže jer članice u različitoj mjeri ovise o uvozu ruske sirove nafte i nemaju jednake mogućnosti opskrbiti se njome iz drugih izvora.

- Sve govori u prilog tomu da će se rješenje pronaći. Nitko ne može unaprijed reći hoće li tako i biti, ali sve što sam čuo zvuči kao da bi se mogao postići konsenzus - prije ili poslije, istaknuo je Olaf Scholz, njemački kancelar ranije.

Mađarska blokira embargo jer smatra da bi ugrozio njezinu ekonomiju. Izuzeće su zatražile i Bugarska, Češka i Slovačka.

- Nalazimo se u veoma teškoj situaciji, uglavnom zbog neodgovornog ponašanja Komisije, rekao je Viktor Orban, mađarski premijer.

- Mađarska pozicija veoma je jednostavna jer energetika je ozbiljno pitanje, to nije dječja igra. Najprije su nam potrebna rješenja, a onda sankcije, dodao je.

Orban traži jamstvo da će Mađarska imati alternativni dobavni pravac u slučaju incidenta s naftovodom u Ukrajini.

- Razumijem stvarnost s kojom se zemlje suočavaju, ali postoji granica koliko fleksibilnosti možemo dopustiti, a da ne izgubimo kredibilitet kod našeg stanovništva i ostatka svijeta, rekla je Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta.

- Hrvatska u ovim okolnostima, po mnogima neočekivanima, ima priliku biti pravi energetski "hub" za srednju Europu, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Od sutra Rusija prekida isporuku plina Nizozemskoj. Njihova plinska tvrtka odbila je platiti plin ruskom Gazpromu u rubljima.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!