Pejčinović Burić: Romi osobito pogođeni u pandemiji covida-19

06.04.2021.

14:29

Autor: V.G./HRT/Hina

Marija Pejčinović Burić

Marija Pejčinović Burić

Foto: Nicolas Rosès / ABACA /PIXSELL

Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić upozorila je u utorak da su Romi posebno pogođeni u pandemiji koronavirusa i pozvala na prihvaćanje povijesti romske zajednice i rješavanje njihovih aktualnih problema. 

Komisija za borbu protiv rasizma Vijeća Europe (ECRI) naglasila je u godišnjem izvješću u ožujku da su Romi osobito pogođeni pandemijom koronavirusa.

Žive u prenapučenim četvrtima, teško mogu održavati higijenu i fizički razmak, a mnoga romska djeca nisu mogla pratiti nastavu na daljinu jer nemaju računala i pristup internetu, upozorio je ECRI.

No Vijeće Europe pozdravlja mjere nekih europskih zemalja, poput besplatne električne energije, vode i interneta romskim zajednicama tijekom zatvaranja.

Pejčinović Burić je u povodu Međunarodnog dana Roma 8. travnja priopćila da će "zajednica koja je potpuno svjesna svoje povijesti i kulture vjerojatnije gledati na sadašnjost i budućnost s povjerenjem".

Kaže da je "impresionirana predanošću romske omladine uspostavljanju nacionalnih i međunarodnih organizacija i mreža, preuzimanjem vodstva za povezivanje s drugima širom naših država članica i poticanjem svih nas da prepoznamo i sjetimo se romskih žrtava holokausta i otpora Roma".

No Vijeće Europe upozorilo je na nastavak kolektivne stigmatizacije Roma, maltretiranje romske djece u školama, diskriminaciju odraslih Roma na tržištu rada ili pri traženju zdravstvene zaštite. Mnoge romske obitelji žive u sirotinjskim četvrtima, tisuće europskih Roma nemaju državljanstvo i mnogi nemaju osobne dokumente da dokažu svoj identitet, dodaje se.

- Moramo shvatiti da prejudicirane generalizacije Roma i nomada te govor mržnje potiču ksenofobiju, istaknula je Pejčinović Burić u priopćenju.

Dodaje da se prihvaćanjem povijesti i rješavanjem aktualnih problema "možemo veseliti svjetlijoj budućnosti europskih Roma i nomada, a time i cijeloj Europi".

Ovogodišnjim Međunarodnim danom Roma obilježava se 50. godišnjica prvog Svjetskog kongresa o Romima koji je održan u Ujedinjenom Kraljevstvu 1971. te pojava romskog pokreta za njihovu ravnopravnost i identitet. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!