08:21 / 14.10.2019.

Autor: T.D./Hina

Pet razloga zbog kojih je Nizozemska raj za bicikliste

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Biciklistička infrastruktura je fantastična i stalno se širi jer se nizozemske vlasti protiv klimatskih promjena ne bore samo deklarativno.
U Nizozemskoj je više bicikla nego ljudi. Sve je ondje usmjereno prema bicikliranju, što Nizozemcima omogućuje da godišnje tim prijevoznim sredstvom prijeđu 15 milijarda kilometara.

Bicikl je postao simbol Nizozemske, poput sira Goude ili tulipana. Vožnja biciklom je u Nizozemskoj zabavna i to ne samo zato što je zemlja ravna kao palačinka. Biciklistička infrastruktura je fantastična i stalno se širi jer se nizozemske vlasti protiv klimatskih promjena ne bore samo deklarativno.

U zemlji ima 37.000 kilometara biciklističkih staza, ne računajući uske, trake uz automobile ili autobuse jer takvih je još 4700 kilometara. U velikim gradovima, naime, stvorene su "fiets straaten", široke biciklističke prometnice koje su obično obojene žarkocrveno.

Cikloceste

To je posebna kategorija brzih staza, svojevrsnih autocesta za bicikliste. Nema semafora, nema raskrižja, a nikome osim biciklistima ondje kretanje nije dopušteno. Postoji čak i preticajna traka za one koji pedaliraju brže.

Parkiranje

Posvuda u gradskim središtima, na sveučilištima ili kolodvorima velika su biciklistička parkirališta. U Amsterdamu su, primjerice, rashodovani trajekti pretvoreni u plutajuće garaže. Na glavnom kolodvoru u Utrechtu nalazi se najveća biciklistička garaža u svijetu s 12.500 mjesta na tri kata. Parkirališta su često čuvana, otvorena 24 sata i najčešće besplatna.

Najam

Stvarno je lako biciklirati u savezu s nizozemskom željezničkom ili autobusnom mrežom. Na svakoj većoj postaji mogu se unajmiti bicikli za manje od četiri eura po danu.

Zeleni val Kako bi se spriječili zastoji, na biciklističkim stazama postoji signalizacija koja biciklistima ukazuje na to koliko brzo moraju voziti da bi 'uhvatili zeleni val', niz zelenih svjetala na semaforima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!