22:48 / 01.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Petero mrtvih u lavinama u Austriji

U Austriji petero poginulo u lavinama

U Austriji petero poginulo u lavinama

Foto: Ilustracija / Pixabay

Pet osoba je izgubilo život u lavinama koje su se od subote obrušile u Austriji, priopćila je policija savezne zemlje Tirola dok skijališta u zemlji rade unatoč pandemiji.

Šezdesetosmogodišnjak je izgubio život u ponedjeljak na planini Kellerjochu, rekao je glasnogovornik za agenciju France Presse. Spasilačkoj službi trebalo je nekoliko sati da ga pronađu.


U subotu je druga lavina zatrpala 37-godišnjaka i 38-godišnjakinju koji su bili na "2100 metara" u mjestu Sellrainu.


- Oboje su bili zatrpani u golemoj snježnoj gromadi, a njihova su tijela pronađena tek u nedjelju navečer, navodi se u priopćenju.


Policija je u subotu izvijestila o pogibiji 16-godišnjeg Nijemca na skijalištu Kuhtai. Nije imao uređaj za lociranje i skijao je izvan staze s dvojicom prijatelja na visini većoj od 2600 metara kada se na njih obrušila lavina. 


Istog dana je poginuo i 48-godišnji Austrijanac dok je trčao na skijama na 2300 metara u skijalištu Axamer Lizum, izvan označene staze.


Uz ove nesreće, u Tirolu su se za vikend pokrenule još četiri lavine, ali u njima nitko nije smrtno stradao.


Svake godine u lavinama u Austriji pogine u prosjeku dvadesetak ljudi. Taj je broj u 2019./20. bio nešto manji zbog kraće skijaške sezone nakon uvođenja prve karantene zbog koronavirusa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!