12:01 / 19.04.2021.

Autor: HRT/Hina/DPA

Pfizer/BioNTech će isporučiti dodatnih 100 milijuna doza EU-u ove godine

Pfizer/BioNTech

Pfizer/BioNTech

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

 Pfizer i BioNTech objavili su u ponedjeljak da će isporučiti dodatnih 100 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 državama članicama Europske unije ove godine.

Dogovor je uslijedio nakon odluke Europske komisije da aktivira mogućnost kupnje dodatnih 100 milijuna doza po ugovoru potpisanom 17. veljače. To znači da će ukupan broj doza koje će biti isporučene Europskoj uniji iznositi 600 milijuna. Cjepivo će biti proizvedeno u pogonima u Europi.

Tvrtke su kazale da u drugom kvartalu ove godine planiraju Europskoj uniji isporučiti 250 milijuna doza, četiri puta više u odnosu na dogovorenu količinu za prvi kvartal.

- Dodatnih 100 milijuna doza pomoći će bržem cijepljenju u EU-u. Sada namjeravamo isporučiti ukupno 600 milijuna doza EU-u ove godine, što pokriva dvije trećine stanovništva Unije i najveći je ugovor za kupnju cjepiva COMIRNATY koji smo do sada sklopili u svijetu, rekao je komercijalni direktor BioNTecha Sean Marett.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!