BioNTech s gubicima u drugom kvartalu, novo cjepivo najavio za rujan

07.08.2023.

15:16

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Zgrada BioNTecha u Mainzu

Zgrada BioNTecha u Mainzu

Foto: Helmut Fricke / DPA/Pixsell

Njemački proizvođač cjepiva BioNTech očekuje lansiranje svog prilagođenog cjepiva protiv covida-19 u rujnu, najavila je kompanija u ponedjeljak prilikom objave financijskih gubitaka u drugom tromjesečju.

Isporuka cjepiva prilagođenog varijanti koronavirusa XBB.1.5, podvarijanti omikrona, trebala bi započeti u sljedećem mjesecu.

Značajno smanjeno poslovanje s cjepivima protiv covida 19 snažno je pritisnulo bilancu kompanije sa sjedištem u Mainzu, a također i njenog američkog partnera Pfizera.

BioNTechova prodaja cjepiva protiv covida 19 u prvoj je polovini godine pala na 1,4 milijarde eura, u odnosu na 9,57 milijardi eura u istom lanjskom razdoblju. Dobit kompanije potonula je na 311,8 milijuna eura, s 5,37 milijardi eura u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Zadržana cjelogodišnja prognoza


U drugom tromjesečju koje je završilo krajem lipnja, bilježila je gubitak od 190,4 milijuna eura, u odnosu na 1,67 milijardi eura dobiti u istom tromjesečju prethodne godine. Tromjesečni prihodi iznosili su 167,7 milijuna eura, nakon 3,2 milijarde eura u istom razdoblju prošle godine.

BioNTech je zadržao svoju cjelogodišnju prognozu nepromijenjenom i očekuje prodaju cjepiva protiv covida 19 u vrijednosti oko pet milijardi eura.

Tvrtka je istaknula da je nekoliko uplata primljeno nakon kraja drugog tromjesečja, uključujući kompenzaciju od Pfizera od oko 1,06 milijardi eura za udio BioNTech-a u bruto dobiti za prvo tromjesečje 2023. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!