12:54 / 24.09.2020.

Autor: T.D./Hina

Pilot-projekt na aerodromu u Helsinkiju - psi njuše koronavirus

Foto: REUTERS/Attila Cser

Foto: REUTERS/Attila Cser

Foto: - / REUTERS

Učinkovitost pasa zasad nije znanstveno potvrđena pa se putnike koji se dobrovoljno jave i za koje se sumnja da nose virus poziva da ih onjuše psi detektori kako bi se rezultati usporedili s pravim testom.
Psi uvježbani za detektiranje novog koronavirusa počeli su u četvrtak u zračnoj luci u Helsinkiju njušiti putnike, u pilot-projektu koji je pokrenut paralelno s uobičajenim testiranjem na aerodromu Vantaa, objavile su vlasti.

Učinkovitost pasa zasad nije znanstveno potvrđena pa se putnike koji se dobrovoljno jave i za koje se sumnja da nose virus poziva da ih onjuše psi detektori kako bi se usporedili rezultati s pravim testom.

Tim od 15 pasa i deset instruktora uvježbali su finski volonteri koje je sponzorirala privatna veterinarska klinika. Među psima je i Kossi koji je ranije bio uvježban da detektira rak.

- Tijekom istraživanja vidjeli smo da psi mogu detektirati bolest pet dana prije nego se pojave bilo kakvi klinički simptomi, rekla je Anna Hielm-Bjorkman, koja se specijalizirala za klinička istraživanja sa životinjama koje detektiraju bolesti.

- Oni su vrlo dobri u tome, blizu 100-postotne osjetljivosti, dodala je govoreći o sposobnosti pasa da detektiraju slučajeve zaraze koronavirusom.

Tijekom psećeg testa, putnicima se maramicom obriše vrat i zatim se ta maramica odnese u drugu prostoriju gdje je onjuše psi kako bi se odmah dobili rezultati.

Prije nekoliko mjeseci vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima provodile su slično  testiranje na aerodromu u Dubaiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!