Plenković u Pragu: Politizacija i neprimjereni napadi na Hrvatsku

07.10.2022.

13:47

Autor: M.Š./HRT

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu hrvatskim novinarima u Pragu

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu hrvatskim novinarima u Pragu

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu hrvatskim novinarima u Pragu, tijekom neformalnog sastanka Europskog vijeća. Osvrnuo se na put Hrvatske prema Schengenu, napade iz Srbije, raspravu o cijeni plina te na izbore u BiH. 

- Jutros smo raspravljali o situaciji u Ukrajini, potpori Ukrajini, solidarnosti, o različitim oblicima pomoći. Od političkih napora pa do financijske, ekonomske, humanitarne i vojne pomoći, istaknuo je na početku.

"Dat ćemo pojašnjenja oko pristupanja Schengenu, bude li potrebno"

Kaže da su se dotaknuli i drugih tema.

- Gospođa Roberta Metsola dala je punu potporu pristupanju Hrvatske Schengenu. U idućih nekoliko tjedana imat ćemo raspravu na nadležnom odboru u Europskom parlamentu, a onda i usvajanje mišljenja na razini plenarne sjednice. Potom se tema opet vraća na Europsko vijeće, objašnjava premijer Plenković, dodajući da bi to Vijeće u konačnici trebalo i prihvatiti.

Na pitanje je li pristupanje Schengenu pod znakom pitanja, Plenković odgovara:

- Ja mislim da nije.

U Hrvatsku je doputovao izvjestitelj Europskog parlamenta za to pitanje, portugalski zastupnik Paulo Rangel, s kojim će se Plenković sastati u subotu.

Rangel će u ponedjeljak mjerodavnom Odboru za građanske slobode predstaviti nacrt mišljenja, o kojem će u sljedećih nekoliko tjedana glasati najprije taj odbor, a zatim i cijeli Europski parlament na plenarnoj sjednici.

"Schmidtova intervencija je prvi korak"

Bugarska i Rumunjska već su dugo "u čekaonici" te bi i one htjele ući zajedno s Hrvatskom 1. siječnja 2023.

- Ja im želim sve najbolje, što se nas tiče, ako smo svi spremni da uđemo, evo, ja ću donijeti tri šampanjca ako treba. 

Kaže da smo ispunili sve kriterije te da će dati, bude li potrebno, objašnjenja državama članicama u sljedećim tjednima kako bi se konačno donijela odluka.


- Osvrnuo sam se i na održane izbore u BiH, istaknuo sam zadovoljstvo da je Christian Schmidt donio određene promjene i Ustava i izborne reforme te osigurao političku stabilnost. Međutim, isto tako želimo da njegova intervencija bude prvi korak u daljnjim razgovorima o izbornoj reformi, ističe. 

"Politizacija i neprimjereni napadi na Hrvatsku"

Osvrnuo se i na napade na Hrvatsku i na Vladu koji dolaze iz Srbije.

- Podsjetio sam još jednom da je osmi paket cijela Europska unija, sve države članice. Hrvatska je spremna pomoći Srbiji kada je riječ o transportu nafte, ali poštujemo režim ograničenja koja postoje prema Rusiji. Nikakvih dokaza nije bilo da bi bila ugrožena njihova energetska sigurnost, opskrba naftom, kada je riječ o rafineriji u Pančevu, ističe, dodajući da se radi o politizaciji i neprimjerenim napadima na Hrvatsku. 

"Hrvatska se dobro pripremila"

Andrej Plenković dodaje da se razgovaralo i o širem kontekstu vezano za energetsku situaciju. 

- Tu je pitanje ograničenja cijene plina, zajednička nabava plina, različiti modeli ograničenja te zelena transformacija, što je dugoročno rješenje za Europu, objašnjava. 

Na upit da bi se Njemačka mogla suprotstaviti mišljenju drugih, Plenković odgovara da će se na kraju vidjeti zaključci.

- Ključ je da pokušamo naći zajednički europski odgovor na cijenu plina. Moramo smanjiti cijenu plina na tržištu do razumnog nivoa, kako bi intervencije postale lakše. Hrvatska je izašla na snažan način jer se pripremila. Godinama smo dobro upravljali javnim financijama. Ako ste u stanju da krizu možete iznijeti s mjerama koje donosite, da se izbjegne socijalna fraktura, da se održi normalno funkcioniranje života, onda ste pogodili. Moramo to riješiti zajedno, bit će prevelike razlike koliko je netko spreman i koliko može tko intervenirati. Nismo ni svi u istoj geografskoj poziciji. Treba spustiti razine što je više moguće, a onda u okviru toga da imamo fleksibilnost. Ne možemo ići u nebo, to ako bude trajalo niz godina, imat ćemo svi velike poteškoće, objašnjava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!