Plenković u Pragu održao niz bilateralnih susreta

06.10.2022.

20:53

Autor: I.Z./HRT/Hina

Plenković u Pragu imao niz bilateralnih susreta

Plenković u Pragu imao niz bilateralnih susreta

Foto: Andrej Plenković / Twitter

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji danas u Pragu sudjeluje na prvom sastanku na vrhu Europske političke zajednice, održao je niz bilateralnih sastanaka i sudjelovao na okruglom stolu o miru i sigurnosti u Europi.

Čelnici gotovo svih europskih zemalja okupili su se danas u Pragu kako bi razgovarali o zajedničkim problemima vezanima uz sigurnost i energiju - posljedicama ruske invazije na Ukrajinu, na prvom i simboličnom samitu nove političke platforme, kluba 44 europske zemlje, ali bez Rusije.

Osim 27 zemalja članica EU-a na prvi sastanak pozvani su čelnici šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija), zatim Ukrajina, Norveška, Švicarska, Island, Armenija, Azerbajdžan, Moldavija, Gruzija, Lihtenštajn, Turska i Velika Britanija.

Nakon kratke plenarne sjednice, veći dio vremena vodile su se rasprave na okruglim stolovima i u bilateralnim susretima. Bila su organizirana dva okrugla stola, jedan o miru i sigurnosti, a drugi o klimi, energiji i gospodarstvu.

Premijer Plenković sudjelovao je u raspravi na temu mir i sigurnost u Europi, zajedno s francuskim premijerom Emmanuelom Macronom i estonskom premijerkom Kajom Kallas.

Plenković je tijekom popodneva razgovarao s predsjednikom Litve Gitanosom Nausedom, ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

- Razgovarali smo o bilateralnim temama i energetskoj suradnji, kao i pristupanju šengenskom prostoru i eurozoni, objavio je Plenković na Twitteru.

Sutra se održava neformalni samit čelnika 27 država članica EU-a, na kojem će glavne teme biti sigurnosna i energetska kriza kao posljedice ruske invazije na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!