10:14 / 18.10.2019.

Autor: HRT

Plenković: Hrvatska žali zbog Sj. Makedonije i Albanije

-

-

Foto: - / -

Uoči završetka sastanka na vrhu EU-a izjavu je dao premijer Andrej Plenković. Izvijestio je o dogovoru o izlasku Velike Britanije iz EU-a i europskom proširenju.
U Bruxellesu se održava sastanak Europskog vijeća. Čelnici država članica Europske unije razgovaraju o stanju u Siriji, budućem proračunu, a jedna od glavnih tema je proširenje Unije. Sve članice, osim Francuske, podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime, dok manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom. Uoči završetka sastanka  izjavu je dao premijer Andrej Plenković.

-
Sjeverna Makedonija i Albanija ostaju i dalje u čekaonici
- Juncker i Johnson: Imamo dogovor, nema potrebe za prolongiranjem

- Irski premijer je zadovoljan modelom. On zadržava jedintveno tržište EU-a, a istodobno da Sjeverna Irska ostaje dio carinskog prostora Velike Britanije. Očekujemo nastavak pravnog procesa u Londonu. Što se tiče Bruxellesa proces bi trebao biti završen 31. listopada, kazao je Andrej Plenković.

Hrvatska žali zbog Sjeverne Makedonije i Albanije

- Što se tiče proširenja jasno i glasno smo se zalagali za otvaranje pregovora i sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Zbog manjeg broja zemalja nije došlo do usvajanja zaključaka. Hrvatska žali zbog toga, mislimo da je ovo bio dobar trenutak. Treba nastaviti inzistirati. Moramo poslati poruku našim prijateljima u tim dvjema zemljama da nastave s reformama, a mi ćemo ih nastaviti snažno podržavati, rekao je.

Naglasio je kako sada sastanak u Zagrebu postaje još važniji. Događa se u trenuku kada moramo odrediti što moramo u idućem desetljeću i s kojom porukom idemo prema jugoistoku Europe, kazao je te dodao kako to područje nema druge budućnosti nego da bude dio EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!