17:40 / 13.01.2020.

Autor: D.M./HRT

Plenković i Pejčinović Burić najavili jaču suradnju EU-a i Vijeća Europe

-

-

Foto: - / -

Naglašavaju zajedničke ciljeve u provođenju zaštite ljudskih prava i demokratizacije Starog kontinenta.
Hrvatski premijer Andrej Plenković u Strasbourgu se susreo s glavnom tajnicom Vijeća Europe - Marijom Pejčinović Burić. Razgovarali su o tri glavne teme - važnosti Vijeća Europe, odnosima Vijeća i Hrvatske, te o odnosima Vijeća Europe i Europske unije. Naglašavaju zajedničke ciljeve u provođenju zaštite ljudskih prava i demokratizacije Starog kontinenta.

Najavili da će za hrvatskog predsjedanja EU-om raditi na snaženju suradnje između dvije organizacije a Pejčinović Burić pozvala je Hrvatsku i da usvoji preporuke VE glede odnosa prema migrantima. Ocijenili su kako se Hrvatska pokazala uspješnom kad je prije godinu i pol predsjedala Vijećem Europe te da će tako proći i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a.

Premijer je glavnoj tajnici čestitao na inicijativama koje je u protekla četiri mjeseca provela "u kratkom roku", poput financijskih aspekata koji su "se odnosili na normalno proračunsko funkcioniranje organizacije". Glede odnosa između dvije institucije, Vijeća Europe i EU-a, Pejčinović Burić je napomenula da je riječ o strateškom odnosu.

- U tom smislu zajedno radimo na provedbi europskih standarda i uspostavljanju europskih standarda u nizu država, u kontekstu odnosa s Unijom, Prije svega moram naglasiti da su to zemlje države zapadnog Balkana, i zemlje istočne Europe, kazala je Marija Pejčinović Burić. Dodala je da je Vijeće Europe svojom ekspertizom u području ispunjavanja standarda ljudskih prava, vladavine prava i demokracije spremno pomoći u pripremi summita u svibnju u Zagrebu.

- Mi ćemo zajedno s Komisijom i drugim članicama vidjeti kako da se unaprijedi ili ubrza proces da Unija pristupi sustavu Konvencijeza zaštitu ljudskih prava Vijeća Europe koja je, slobodno možemo reći, kralježnica cijele organizacije, odnosno alfa i omega cijeloga konvencijskog sustava, poručio je Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!