Merkel o zapadnom Balkanu: Mnogo je napravljeno, ali još ima posla

21:56 / 05.07.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Hina/A.P.C.

Premijer Plenković na summitu Berlinskog procesa

Premijer Plenković na summitu Berlinskog procesa

Foto: Dnevnik/HTV/IMS / HRT

Nakon konferencije o zapadnom Balkanu, u sklopu tzv. Berlinskog procesa u Berlinu, njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je u ovoj regiji Europe mnogo toga postignuto u posljednje vrijeme, ali da je isto tako ostalo puno otvorenih pitanja.

Na 7. godišnjem summitu Berlinskog procesa sudjelovao je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Tu je inicijativu 2014. godine pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel radi promicanja regionalne suradnje i bržeg približavanja šest država zapadnog Balkana članstvu u Europskoj uniji. Neke od glavnih tema su stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na zapadnom Balkanu i sporost njihova pridruživanja Uniji.

- Želim još jedanput naglasiti da je i u interesu Europske unije da taj proces napreduje, da se omogući pomirenje, da se omogući suradnja, da prevladamo podjele i razdore. Naime, postoje različiti razlozi, među ostalim, i geostrateški, zašto je Zapadni Balkan dio Europe i zašto želimo da te zemlje uđu u Europsku uniju, istaknula je Angela Merkel.

Ukazala je na to da je pokretanje tzv. Berlinskog procesa, kojeg je sama inicirala, dalo novu energiju promjenama među zemljama zapadnog Balkana.

video thumb

Pritom je spomenula i nedavno ukidanje roaminga među zemljama regije zapadnog Balkana te je najavila i dodatnu pomoć zemljama u regiji u savladavanju posljedica pandemije.

Merkel je naglasila da će samo Njemačka regiji u sklopu Covax programa poslati tri milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa i to "što je brže moguće".

- U primarnom interesu Europske unije je da jača procese suradnje i kooperacije u regiji u svrhu savladavanja podjela, kazala je. 

"Situacija u BiH nije zadovoljavajuća"

Ukazala je i na neka otvorena pitanja poput dijaloga Srbije i Kosova kao i pitanje funkcioniranja Bosne i Hercegovine.

- Situacija u Bosni i Hercegovini nije zadovoljavajuća. Tu nam je potreban novi elan za izborni zakon i nadam se da će Christian Schmidt (novi visoki predstavnik u BiH) dobiti podršku u svom radu, kazala je kancelarka.

"Otpor proširenju pružaju neke članice EU-a"

Ustvrdila je da postoje otpori kod nekih članica Europske unije kad je u pitanju proširenje, ali je odbacila tvrdnju kako se radi isključivo o Francuskoj, kako su to prenosili neki njemački mediji.

- Mogu samo ukazati na to da ograda po ovom pitanju ima Nizozemska, a tu je i Bugarska, koja zbog sukoba sa Sjevernom Makedonijom blokira nastavak procesa, rekla je Merkel.

Na virtualnoj konferenciji tzv. Berlinskog procesa o zapadnom Balkanu, osim šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) sudjelovali su i predstavnici Europske unije i institucija EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!