13:33 / 01.07.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Hrvatska se ogradila od mađarskih prijedloga o budućnosti EU-a

(Foto: MVEP/hr)

(Foto: MVEP/hr)

Foto: - / -

Hrvatska insistira na proširenju koje se temelji na dosljednom ispunjenju kriterija za članstvo, provedbi potrebnih reformi i ostvarivanju mjerljivih rezultata, poručilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, dodajući da to vrijedi za sve države aspirantice za članstvo, pa tako i za Srbiju. Reakcija je to na oglas mađarskog premijera Viktora Orbana u Večernjem listu u kojem iznosi svoju viziju Europe i među ostalim navodi da Srbiju treba primiti u EU.

Mađarska Vlada objavila je u Večernjem listu oglas Viktora Orbána pod nazivom "O budućnosti Europske unije" u kojem iznosi sedam prijedloga o budućnosti EU-a, ističući da se protivi europskoj "superdržavi".  


- Glede budućnosti Europe, ne dijelimo simplificirane stavove koje prenosi oglasi. Naše ideje i stremljenja u pogledu Europske unije su poznati i teže snažnijoj uključenosti, povezanosti i sinergiji unutar europske obitelji, poručili su iz MVEP-a.

- Što se tiče procesa proširenja EU-a, Hrvatska insistira na proširenju koje se temelji na dosljednom ispunjenju kriterija za članstvo, provedbi potrebnih reformi i ostvarivanju mjerljivih rezultata. To vrijedi za sve države aspirantice za članstvo, pa tako i za Srbiju, ističe MVEP. 


Reakciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova zatražio je danas i predsjednik oporbenog SDP-a Peđa Grbin, ocijenivši oglas mađarske vlade u hrvatskom listu neprimjerenim. 


Mađarska je posljednjih godina, a posebno zadnjih tjedana, predmet kritika Bruxellesa i dijela država članica zbog vladavine prava, neovisnosti sudstva, ljudskih prava i tretmana migracija i migranata.

Svojim prijedlozima premijer Viktor Orban odgovara na te optužbe i iznosi drugačiji model Europske unije, manje integriran i s manjim ovlastima.


Integracija je, smatraju Mađari, sredstvo, a ne sama sebi svrha te iz temeljnih ugovora EU-a treba brisati navode o "sve tješnjem povezivanju".

Snagu europske integracije daju zajednički gospodarski uspjesi, a ako to nije slučaj, to znači kraj EU.

Također, treba vratiti europsku demokraciju Europskom parlamentu koji se pokazao "slijepom ulicom: zastupa vlastite ideološke i institucionalne interese.

Odluke "trebaju donositi izabrane vođe, a ne međunarodne nevladine organizacije", tvrde Mađari, koji očekuju da će iduće desetljeće biti razdoblje opasnih izazova - ugroze od masovnih migracija i pandemije te smatraju da treba zaštititi građane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!