13:57 / 17.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

Plenković o brexitu: Povijesni poraz, dovest će do dugoročnih posljedica za EU

Foto: Toby Melville/REUTERS

Foto: Toby Melville/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Pristižu reakcije hrvatskih političara na dogovor postignut u vezi s brexitom.
Pristižu reakcije hrvatskih političara na postignuti dogovor oko brexita.

-
Pregovarači postigli dogovor o brexitu, no sve se može zakomplicirati!

U Bruxelles na sastanak čelnika Europske unije stigao je hrvatski premijer Andrej Plenković. Komentirao je postignuti dogovor između pregovarača EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

- Na sastanku na vrhu EPP-a imali smo brifing Michela Barniera i prema onome što smo mogli čuti, pronađeno je specifično rješenje, kompromis u kojem bi mogli živjeti i Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo, s načinom kontrole koji ne bi remetio koncept jedinstvenog tržišta EU-a te ne bi doveo u pitanje mirovine sporazume iz 1998. 

Treba čuti sve detalje na samom Europskom vijeću, dodaje Plenković.

- Naša je poruka bila poruka soldiranosti. Sada se ne mijenja sporazum o povlačenju, već odredbe protokola o Irskoj i Sjevernoj Irskoj i politička deklaracija o budućim odnosima. Ako je Irska zadovoljna onim što je dogovor, moj je dojam da će većina zemalja članica prihvatiti taj dogovor. Tehnički gledano, "na knap" smo do 31. listopada. Pod uvjetom da se u Londonu sve  potvrdi, tehnički se to može izvesti u nekoliko dana. 

Čekaju se odluke u Westminsteru, prema najavi, u subotu poslijepodne. - Bez suglasnosti britanskog parlamenta ne možemo ići dalje. Europsko vijeće donosi odluku plus pristanak Europskog parlamenta. Moramo vidjeti ima li Johnson, dodaje Plenković te potom iznosi svoje viđenje hoće li ovoga puta, nakon niza propalih pokušaja Therese May, sve proći kako treba.

- S obzirom na novu fragmentiranost u Ujedinjenom Kraljevstvu te što kome taj brexit odnosi ili donosi 31. listopada, moramo vidjeti što je s onima koji su bili u Konzervativnoj stranci, a više nisu, bitno je i što će reći dio laburističkih zastupnika. Biti tu veliki prorok možda bi bilo i previše hrabro.

Plenković razočaran činjenicom da je uopće došlo do brexita

- Moram reći, izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije je loš. To je povijesni poraz, koji sigurno ima svoje dugoročne posljedice na funkcioniranje Europske unije, funkcioniranje cijelog europskog kontinenta. Razmontirava se članstvo koje traje 46 godina.

Postavljeno je i pitanje premijeru Plenkoviću u vezi s otvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je stopirala Francuska.

- Načelna pozicija Hrvatske je vrlo konkretna. Dajemo podršku oko otvaranja pregovora. Ovo je pitanje kredibiliteta cijeloga procesa. Nema promjene pravila "dok se utakmica igra".

Što se tiče zelenog svjetla za ulazak Hrvatske u Schengen, Plenković kaže da bi se to trebalo naći na dnevnom redu u Strasbourgu 22. listopada.

Stier: Dogovor znači stabilnost

Bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier u Saboru je komentirao postignuti dogovor o brexitu.

- S ovim dogovorom ne treba VB čekati da se riješi pitanje Sjeverne Irske. Velika Britanija bi mogla sklapati trgovinske ugovore sa SAD-om. To je bio jedan od ključnih geostrateških ciljeva brexita, a to Johnson i naglašava. Brexit ima više geopolitičku konotaciju nego ekonosku logiku. Velika Britanija će se dodatno zbližiti sa SAD-om, moći će mimo EU-a sklapati trgovinske ugovore.

Stier dodaje da bi postignuti dogovor, ako se potvrdi u parlamentima, značio stabilnost te da bi to bila dobra vijest za sve građane EU-a, uključujući hrvatske državljane.

- Mislim da postoji politička volja da se postigne dogovor. Juncker je poslao pozitivne poruke te će to imati pozitivan učinak na premijera da se podrži ovaj potez.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!