07:53 / 14.01.2020.

Autor: T.V./HRT

Plenković predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u Strasbourgu predstavio je prioritete rotirajućeg predsjedništva za sljedećih šest mjeseci.
Premijer Andrej Plenković u Europskom parlamentu u Strasbourgu na prvoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije za sljedećih šest mjeseci.

- Republika Hrvatska je danas prvi put za kormilom Europske unije, a na putu našeg razvoja europska integracija bila je jasan putokaz u reformama koje smo poduzimali. Veselim se uspješnoj suradnji s Europskim parlamentom u sljedećih šest mjeseci u želji da našim građanima pokažemo da od Unije imaju opipljive koristi, poručio je Plenković. Naglasio je kako je pred nama "nekoliko važnih zadaća".- Prije svega, pravoremeni dogovor o novom zajedničkom proračunu EU je prvi prioritet. Moramo nastaviti s financiranjem politika ključnih za razvoj mlađih država članica, ali istovremeno moramo moći rješavati nove izazove s kojima se EU suočava, objasnio je.

- Vezano uz brexit, važno je naglasiti da je period od 11 mjeseci za  postizanje sporazuma o budućim međusobnim odnosima između EU-a i Velike Britanije jako kratak, stoga će biti potrebno puno dobre volje i kompromisa kako bi se postigao dogovor koji zadovoljava obje strane, istaknuo je hrvatski premijer.

Kaže kako hrvatski primjer "doista daje jednu dodatnu simboličnu vrijednost sljedećem sastanku na vrhu u Zagrebu".

- Iz tog razloga, nadamo se da ćemo na tom sastanku uputiti jasnu poruku našim partnerima u jugoistočnoj Europi koji se još uvijek naleze u nekoj vrsti europskog predvorja, odnosno čelaonice. Možemo im reći - nastavite li provoditi reforme i ispunite li sve kriterije za pristupanje, vaša europska perspektiva neće biti dovedena u pitanje, dodao je.Poručio je kako samo "sigurna Europa može osigurati mirno okruženje za svoje građane".

- U tom kontekstu, učinkovita zaštita vanjskih granica Europske unije te veća otpornost prema vanjskim prijetnjama, hibridnim i kibernetičkim prijetnjama od ključne su važnosti. Postizanje sveobuhvatnog rješenja za održivu i učinkovitu politiku migracija i azila naš je zajednički cilj. Bit ćemo i dalje usredotočeni na daljnji razvoj naše Unije kao prostora slobode, sigurnosti i pravde na temelju zajedničkih vrijednosti, demokracije i vladavine prava, rekao je Plenković.

Von der Leyen: Snaga za konstruktivnost

- Slogan hrvatskog predsjedanja je snažna Europa u svijetu punom izazova. Ta snaga potrebna nam je iz dana u dan i sada moramo biti vrlo konstruktivni i snažni kako bismo se usprotivili destruktivnim težnjama, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije. Ustvrdila je kako je Hrvatska samo u tri desetljeća od zemlje koja je bila u ratu, stekla svoju nezavisnost i postala punopravna članica EU-a. Čestitala je premijeru na jedinstvu, ustrajnosti hrvatskih građana kako bi to ostvarili.

- Hrvatsko predsjedanje izvrstan je početak ovog desetljeća. Riječ je o najmlađoj članici Europske unije. Hrvatski narod pokazao je da je u interesu zemlje postati članicom, poručio je Manfred Weber, zastupnik Europske pučke stranke (Njemačka).

- Nakon što sam pročitala izvješća o brutalnosti hrvatske granične policije moram priznati da su priče katkad bile još i gore. Neke su osobe ranili psi. Nijedna država članica ne bi se smjela tako ponašati na svojim granicama, rekao je Malin Bjork, Klub zastupnika Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice (Švedska).

Predsjednica grupe Zelenih Ska Keller govorila je o izvještajima o nasilju i zlostavljanju koje hrvatska policija navodno čini nad ilegalnim migrantima na granici s BiH. "To nije prihvatljivo ni u jednoj članici EU-a, ali ni u jednoj državi bilo gdje. Hrvatske granice su europske granice. Što se tamo dogodi je odgovornost svih. Ne ćemo okretati glavu od toga", poručila je.

Plenković: Hrvatska neće dopustiti da postane hotspot

- Hrvatska neće dopustiti da bude država koja će biti neformalni hotspot", rekao je hrvatski premijer i dodao da se Hrvatska nije kao druge države odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice , nego da se "hrvatska, europska i buduća granica schengena" štiti sa 6500 policajaca. Rješenje je zaštita vanjske granice, posebice one između Turske i Grčke na kojoj kreće istočno-mediteranska i zapadnobalkanska ruta, rekao je Plenković dodavši i kako Europa može djelovati na kriznim područjima s humanitarnom pomoći, ekonomskom snagom, posredovanjem u sukobima i drugim alatima. 


 
Hrvatski zastupnik EPP-a Tomislav Sokol odgovorio joj je kako su to neistine jer izvješća koja je spominjala nisu od nadležnih tijela, naglasivši kako Hrvatska poštuje zakone, na što je Šveđanka odgovorila kako je u svom "vrlo kratkom" posjetu granici i sama vidjela 25 "pushbackova".

 Plenković i Pejčinović Burić najavili jaču suradnju EU-a i Vijeća Europe

Program hrvatskog predsjedanja usmjeren je na četiri glavna prioriteta: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna. Teme kojima će se hrvatsko predsjedništvo baviti obuhvaćaju Brexit i dugoročni proračun EU-a - Višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021. - 2027. Osim toga, u središtu interesa ovog predsjedanja bit će i zemlje zapadnog Balkana, kao i Istočnog partnerstva (Armenija, Azerbajdžan, Bjelarus, Gruzija, Moldavija i Ukrajina), najavili su hrvatski dužnosnici.

Premijer Plenković prije sjednice se sastao s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem.

U HRT-ovoj emisiji "Tema dana" Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade kazao je da možemo biti jako zadovoljni raspravom u Europskom parlamentu.

- Rasprava je tekla jako dobro. Premijer Plenković je predstavio glavne prioritete našeg programa. Također je stavio naglasak na velike teme za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, rekao je Frka Petešić.

Biljana Borzan, potpredsjednica Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, smatra da je danas bilo riječi o rutinskoj raspravi.

- To je tako svaki put kada neka država preuzima predsjedanje Vijećem EU-a. Moram priznati da mi je bilo malo neobično kada su uglavnom zastupnici iz EPP-a čestitali Hrvatskoj na predsjedanju kao da se radi o nekakvoj posebnosti, a ne o rutini kada naprosto dođe na tebe red da odradiš svojih šest mjeseci, kazala je među ostalim Borzan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!