14:11 / 26.09.2019.

Autor: V.K./M.Š./Hina

Plenković rekao da je GONG produžena ruka SDP-a, oni mu odgovorili

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je u sjedište Europske komisije gdje će imati radni ručak s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.
Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je u sjedište Europske komisije gdje je imao radni ručak s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

- Hrvatskoj zeleno svjetlo za Schengen 16. listopada?
- EK: Rad na šengenskoj evaluaciji Hrvatske dobro napreduje
- Cerarovi uvjeti za ulazak Hrvatske u Schengen


U društvu premijera Andreja Plenkovića bila je i Dubravka Šuica, koju je Ursula Von der Leyen predložila za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju.

- Razgovarali smo o ambicijama Hrvatske za Schengen, čekamo da aktualna Komisija svoj prijedlog kako bi mogli tražiti članstvo u Schengenu u kasnijoj fazi na odluci među državama članicama. Tu su i aktivnosti vezano uz ETM2, kao predfaza za prihvaćanje eura, izjavio je Andrej Plenković novinarima nakon radnog sastanka.

Govorilo se da bi "zeleno svjetlo" za ulazak u Schengen, a što još moraju potvrditi sve zemlje članice, moglo biti 16. listopada, a da je navodno to pomaknuto s 2. listopada.

- Za nas strateški gledano, je li to tjedan dana prije ili dva tjedna kasnije, nije nam to važno. Ono što je rekao Juncker u lipnju, on je najavio da će do kraja njegova mandata Hrvatska dobiti tu preporuku, a kasnije ide ova druga faza.

Slovenski premijer Miro Cerar zapravo naslućuje svojim izjavama da neće dopustiti ulazak Hrvatske u Schengen dok se ne riješi pitanje primjene arbitraže. 

- Politička pitanja će se otvarati kao i o svakoj temi na razini Vijeća, a ovo je stvar Komisije i kriterija. Hrvatska je tu ispunila kriterije.


Plenković napada SDP i GONG

Postavljeno mu je i pitanje bi li kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije, Dubravka Šuica, mogla imati problema da dođe na tu poziciju, a zbog napisa o porijeklu njezine imovine.

- Ona je prošla saslušanje na Odboru za europske poslove Hrvatskog sabora, tamo su zastupnici SDP-a postavljali ove teme, a to sada "baš slučajno" reciklira GONG, koji se isključivo angažira na politici SDP-a. To je jedna lijeva nevladina organizacija koja radi sada jednu veliku kampanju ne bi li na neki način poljuljali stav pojedinih zastupnika o hrvatskoj kandidatkinji. "Kvazineovisni GONG" radi oštru kampanju protiv buduće potpredsjednice Europske komisije.

Bernardić: Plenković je nervozan

Smatra da je GONG "produžena ruka SDP-a".

- Postavljaju ista pitanja koja je postavljao zastupnik Peđa Grbin. Neki dan sam govorio o trbuhozborcima i trbuhozborkama. Ja sad to namjerno s punom odgovornošću govorim da javnost to zna. Da je postojao neki problem, ona na bi bila kandidirana, ističe premijer Plenković.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pak na Twitteru odgovara.

- Plenkovićeva nervoza oko naše inicijative da imovinske kartice hrvatskih europarlamentaraca budu javno dostupne samo pojačava sumnju da opet nešto ne štima s imovinom njegovih najbližih suradnika i da mu ne odgovara transparentnost. On najbolje zna zbog čega!

Oglasili se iz GONG-a

- Unatoč pokušajima premijera Andreja Plenkovića da napadom skrene pažnju s bitnoga, Gong i dalje samo želi odgovore na postavljenih šest pitanja, priopćili su iz GONG-a te pojasnili zašto su ta pitanja poslali u Europski parlament.

- Imovinsku karticu tražili smo, kao što je to sama Dubravka Šuica sugerirala na saborskom Odboru za europske poslove, od Sabora. Sabor nas je proslijedio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, a ono nam je uskratilo uvid pozivajući se na zaštitu osobnih podataka Dubravke Šuice. S obzirom na to da odgovore nismo dobili u Hrvatskoj, u nadi da ćemo ih konačno dobiti, poslali smo pitanja odborima Europskog parlamenta i Kolegiju predsjednika klubova u EP-u koji će saslušavati Dubravku Šuicu, izvijestili su iz GONG-a.


Pitanje odustajanja od mirovinske reforme

A premijer Plenković u Bruxellesu se osvrnuo i na pitanje odustajanja od mirovinske reforme.

- Mirovinska reforma u svojoj supstanci ostaje ista. Sve što je bitno ostaje - mirovine su veće 11,5 posto u mandatu naše vlade, za 15 posto su veće najniže mirovine, jači je drugi mirovinski stup, olakšan pristup trećem stupu. Ovdje smo poslušali 700 tisuća ljudi, poštujući njihove potpise.

Smatra da i ta kampanja nije došla slučajno.

- To se dogodilo u vrijeme izborne kampanje, radi se o kompletno napuhanim stvarima. Spontano su se skupljali potpisi, da bi isti SDP-ovci potpisali da su protiv granice 67. No, to su uveli Zoran Milanović i Mirando Mrsić. Zašto sindikati nisu organizirali u vrijeme kada se zakon donosio? Ja bih to kao građanin volio znati. Zašto sada, a ne tada?

Tvrdi da preporuke Europske komisije za pomicanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina, nisu obvezujuće.

- Nećemo imati problema zbog preporuka Komisije, a što se tiče dobi za odlazak u mirovinu. Mi ćemo promijeniti još šest zakona, kojima će se omogućiti zaposlenicima da rade da 68 godina. I tu ćemo izbalansirati financijski učinak.  Stvar je u tome da imate ogroman broj ljudi koji žele raditi nakon 65. Pitajte liječnike, profesore...

"Ne pijemo, ne jedemo puno, smršavali smo..."

Po pitanju direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša, koji je ponudio ostavku, a ministar Tomislav Ćorić je rekao da će to prihvatiti, Plenkoviću je postavljeno pitanje zašto ministar zaštite okoliša i energetike nije već ranije reagirao, jer navodno već godinu dana zna za njegovo ponašanje.

- To ja ne znam. Što se tiče snimke, nisam znao niti sam od bilo koga čuo da se takvo nešto događa, ali koliko shvaćam, čovjek je danas dao mandat za raspolaganje.

Kaže da je koalicijski sastanak u restoranu bio normalan sastanak. Na opservaciju da je to prvi takav sastanak van zgrade Vlade kaže:

- Pa da, to je zato što smo mi skromni. Ne pijemo, ne jedemo puno, smršavili smo... Nema problema u koaliciji. Pa imali ste onu Kukuriku koaliciju, oni su startali iz restorana. Nisam vidio da je to bila drama, zaključuje Plenković.

Program Plenkovića u Bruxellesu

Premijer će tri dana boraviti u Bruxellesu. Osim s Ursulom von der Leyen, Plenković se sastao i s predsjednikom Europskog parlamenta, Davidom Sassolijem.

- Razgovarali smo o Višegodišnjem financijskom okviru, Brexitu te saslušanjima kandidata za povjerenike, objavljeno je na službenom Twitter profilu Andreja Plenkovića. 

Uslijedio je i sastanak s aktualnim predsjednikom Komisije Jean-Claudeom Junckerom koji je poručio da Hrvatska treba postati punopravnom članicom schengenskog prostora i da Komisija dovršava ocjenu u tom smislu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovorao je u četvrtak u Bruxellesu s Junckerom o pristupanju Hrvatske Schengenu, zakonu o razvoju grada Vukovara, pripremama za predsjedanje Vijećem EU-a i proračunu za naredno sedmogodišnje razdoblje.

- Predsjednik Juncker je ponovio poziciju Komisije da Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena i da Komisija dovršava ocjenu u tom smislu, kaže se u priopćenju Komisije objavljenom nakon sastanka.

Komisija bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala usvojiti izješće o hrvatskom ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen.


U petak se premijer sastaje s potpredsjednikom Europske komisije nadležnim za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom, zatim s finskim premijerom Anntijem Rinneom, čija zemlja trenutačno predsjedava Vijećem EU-a.

Slijede sastanci s povjerenikom Europske komisije za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, s povjerenikom za proračun i ljudske resurse Guentherom Oettingerom.

Plenković u petak sudjeluje i na konferenciji "EU-Asia Connectivity Forum", na kojem će se okupiti niz dužnosnika.

U petak navečer predviđen je susret s belgijskim premijerom Charlesom Michelom, koji od 1. prosinca preuzima dužnost predsjednika Europskog vijeća.

Plenković završava svoj posjet u subotu sastankom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!