12:51 / 16.03.2022.

Autor: M.Š./HRT/Hina

Plenković: Milanović uopće nije nadležan tko će i kada letjeti u hrvatskom zračnom prostoru

Andrej Plenković i Pedro Sanchez

Andrej Plenković i Pedro Sanchez

Foto: HRT / HTV

Hrvatski premijer Andrej Plenković za vrijeme jednodnevnog boravka Španjolskoj posjetio je vojnu bazu NATO saveza nedaleko od Madrida. Nakon sastanka sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, dvojica premijera osvrnula su se na 30 godina diplomatskih odnosa dviju država i rusku invaziju na Ukrajinu. Plenković je odgovarao i na pitanja novinara u vezi s padom bespilotne letjelice u Zagrebu te je istaknuo da se tek treba ustanoviti je li to bio incident, sabotaža ili namjera. 

- Ove godine slavimo 100 godina diplomatskih veza između Španjolske i Hrvatske, 30 godina od početka diplomatskih odnosa od nastanka Hrvatske. Bio sam u Zagrebu, tada i sada istaknuo sam da radimo na jačanju naših veza, istaknuo je premijer Španjolske Pedro Sanchez

- Mediteranska perspektiva izgradnje Europe nam je jako bitna, važno je spomenuti ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje. 

- Ovo je ključan trenutak za Europsku uniju, važno je da za sva društva i vlade, da europski patriotizam koji je napadnut od strane Vladimira Putina, izađe na vidjelo. Ovo nije samo napad na Ukrajinu, ovo je napad i na europsku demokraciju. U potpunosti odbacujemo napad Rusije na Ukrajinu koja je nezavisna država. Uveli smo sankcije protiv Putina i njegovog režima, a sve će to ostati dok on ne povuče svoje snage iz Ukrajine. 

Dodaje da Putin želi oslabiti EU, ali da se tome treba oduprijeti. 

- Naši građani ne mogu biti taoci Putinove ucjene, zahvaljujem premijeru Plenkoviću koji je došao. Izražavam našu solidarnost zbog ozbiljnog incidenta u Zagrebu, gdje je dron mogao uzrokovati strašne posljedice, dodaje Sanchez. 

Plenković: Dron je 14 metara duga raketa, naoružana eksplozivom

Premijer Plenković zahvalio se na dobrodošlici i također ponovio da su diplomatski odnosi dviju država dugi 30 godina. Govorio je i o "incidentu" vezanom za pad bespilotne letjelice u Zagrebu i kazao da će se u predstojećim danima i tjednima nastaviti istraga. 

- Informacije su iste koje smo imali jučer. Nažalost taj dron, koji je 14 metara duga raketa, naoružana eksplozivom za koji se istražuje što je, prošao je, a da ga rumunjski i mađarski kontrolori na svom zgusnutom prometu na nebu nisu prepoznali kao ozbiljnu prijetnju, izjavio je Plenković. 

- Kada je došao u hrvatski zračni prostor bio je ondje šest ili sedam 7 minuta. To zahtijeva veću pozornost svih članica NATO-a. Dron je mogao pasti na Bukurešt, Budimpeštu, Beograd, Bratislavu..., dodao je.

Plenković je iskoristio konferenciju kako bi skrenuo pozornost španjolskoj javnosti i medijima koji posljednjih dana nisu pridavali pozornost incidentu u Zagrebu.

- Važno je da španjolska javnost i mediji znaju da smo pod utjecajem incidenta kada je naoružani dron pao na glavni grad Zagreb. I to pored najvećeg studentskog doma, gdje živi 4500 studenata, rekao je. 

Plenković: Hrvatska podupire europski put Ukrajine

Premijer Plenković kazao je i da je Hrvatska spremna za eurozonu te da bi se od 1. siječnja trebala priključiti. Istaknuo je i da Hrvatska podupire europski put Ukrajine. Bio sam u Kijevu početkom prosinca, potpisali smo, kaže, memorandum za europsku perspektivu Ukrajine.

- Imamo konflikt između demokratskog društva i autoritarnih režima. Oko toga nema dvojbe. Mi smo na pravoj strani povijesti, vladavine prava i morala. Moramo napraviti sve što treba kako bi sprIječili agresiju. Tražimo mirno rješenje, diplomatsko rješenje, ali ono koje će poštivati međunarodno pravo i teritorijalnu cjelovitost slobodne i demokratske Ukrajine. To je pozicija koja se neće mijenjati, ističe Plenković.

Pedro Sanchez dodaje da nemaju ništa protiv ruskog naroda, ali da imaju sve protiv jednog čovjeka i njegova režima. Premijer Plenković komentirao je i poljsku inicijativu da se pošalje mirovna misija u Ukrajinu.

- U potpunosti podržavamo svaku inicijativu koja ide u smjeru zaustavljanja ovog strašnog nasilja. Svi ćemo nastaviti razgovarati o mogućnostima da se zaustavi ovo što se nažalost događa u trećem desetljeću 21. stoljeća. Hrvatska je bila žrtva Miloševićeve politike 90-tih godina. Nikad nismo mislili da se tako nešto može opet dogoditi, nažalost, ovo svi vidimo što se događa. Naša je pozicija jasna od samog početka i nije se mijenjala. 

Plenković: Milanović nije nadležan u vezi s tim tko će kada i kako letjeti u hrvatskom zračnom prostoru 

Premijer Plenković odgovarao je i na izjave predsjednika Zorana Milanovića oko preleta Rafalea iznad Zagreba.

- On uopće nije nadležan tko će kada i kako letjeti u hrvatskom zračnom prostoru. Mi smo za razliku od njega, za kojega ne znam što zapravo radi, razgovarali sa svim partnerima, s glavnim tajnikom NATO-a, američkim državnim tajnikom, razgovarao sam s predsjednikom Francuske Macronom te i sada s premijerom Sanchezom. Sve operacije koje se tiču vojnih vježbi s našim saveznicima, odvijaju se prema planu kojega je usvojila Vlada. Koliko ja znam o proceduri, to je prihvatio, odobrio ili se usuglasio i predsjednik Republike,  kazao je. 

- Što se tiče letova, ja mislim da je dobro da su poslali poruku snažne solidarnosti, a nakon što je pao dron. Ne vidim kakav je efekt preleta na području Jabuke i Palagruže. Ne vidim kakav bi to efekt imalo. Insinuirati da je presica povezana s preletom jučer, jasno je da je Milanović to plasirao kroz svoje trbuhozborce u medijima, to je apsolutno deplasirano. Išao sam na presicu jer je glavni tajnik NATO-a imao presicu i rekao krivu informaciju. Mičemo konfuziju iz hrvatskog etera, da ne zbunjujemo građane. Ja sam to odlučio reći na konferenciji za medije, rekao je Plenković. 

Plenkovićev posjet Španjolskoj

Plenković je iz Zagreba sletio zrakoplovom hrvatske vlade na aerodrom u NATO-ovoj bazi u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenom 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida.

Ondje se u 9 sati sastao sa zapovjednikom baze Fernandom de la Cruzom, no ulazak je bio zabranjen novinarima.

Plenković je nakon sastanka produžio automobilom do sjevera Madrida gdje je u zgradi španjolske vlade u 12 sati imao zakazan susret sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom.

Hrvatski premijer je došao u Španjolsku kako bi uzvratio Sánchezu za njegov posjet Zagrebu u listopadu.

Nakon što se u četvrtak u Zagrebu srušila besposadna letjelica lansirana iz smjera ratom pogođene Ukrajine, Plenković je odučio posjetiti bazu u Torrejónu. NATO savez koristi tu bazu za kontroliranje neba svojih južnih zemalja članica uključujući Hrvatsku. 

Tamošnji "Centar za objedinjene zračne operacije" od 2014. godine ima zadatak "vizualno identificirati nepoznate letjelice", ali u četvrtak navečer nije javio niti reagirao na ulazak bespilotne letjelice u hrvatski zračni prostor.

Plenković bi se do kraja dana trebao sastati s predsjednicom španjolskog parlamenta Meritxell Batet i kraljem Felipeom VI., a posjet bi trebao okončati susretom s hrvatskom zajednicom u Madridu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!