Poljska, Mađarska i Slovačka nastavljaju s embargom na ukrajinsko žito

15.09.2023.

21:43

Autor: D.M./HRT/Hina

ilustracija

ilustracija

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su uvesti jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, nakon što je Europska unija objavila da neće produljiti ograničenja koja je uvela i koja istječu u petak u ponoć.

Poljska uvodi zabranu za ukrajinske žitarice, a Mađarska za 24 proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, povrće, nekoliko mesnih proizvoda i med.

- Produljit ćemo tu zabranu usprkos neslaganju Europske komisije. Učinit ćemo to jer je to u interesu poljskih poljoprivrednika, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki na skupu u sjeveroistočnom gradu Elku.

Mađarska vlada donijela je uredbu prema kojoj u petak stupa na snagu zabrana uvoza ne samo ukrajinskog žita, nego i niza drugih poljoprivrednih proizvoda. I slovački ministar poljoprivrede Jozef Bires izjavio je za televiziju Markiza da i Slovačka od ponoći ide dalje s vlastitom zabranom uvoza ukrajinskog žita.

Europska komisija u petak je priopćila da neće produljiti embargo na uvoz ukrajinskih žitarica u njezinih pet susjednih država koji istječe u petak.

U travnju su Poljska, Rumunjska, Bugarska, Slovačka i Mađarska zabranile uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali su poslije ukinule zabranu u zamjenu za odluku Europske komisije da uvede prvo do 5. lipnja, a zatim do 15. rujna, embargo na uvoz pšenice, uljane repice, sjemenki suncokreta i kukuruza iz Ukrajine.

Komisija je odluku obrazložila riječima da su zahvaljujući radu Koordinacijske platforme i privremenim mjerama, uvedenim 2. svibnja, nestali tržišni poremećaji u pet država koje graniče s Ukrajinom.

Ograničenja koje je u svibnju uvela Komisija omogućile su tim zemljama zabranu prodaje ukrajinskog žita na svojim tržištima, ali je bio omogućen tranzit i izvoz u druge zemlje. Farmeri iz spomenutih pet zemalja opetovano su se žalili na zasićenje tržišta žitaricama, zbog čega su cijene pale pa su se suočili s bankrotom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!