10:19 / 19.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Poljska otvara privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu u Varšavi

Foto: Adam Stepien/Agencja Gazeta via REUTERS

Foto: Adam Stepien/Agencja Gazeta via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vlada kaže da nastoji izbjeći potpunu karantenu, ali stručnjaci ističu da bi to moglo biti neizbježno ako situacija postane kritična.
Poljska planira otvoriti privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu u Varšavi na vrhuncu epidemije izazvane koronavirusom, zbog preopterećenog zdravstvenog sustava, rekla je vlada.

-
COVID-19 - najnovije informacije   

Poljska je zabilježila nove dnevne rekorde u broju zaraženih u proteklim tjednima, a liječnici su prijavili nedostatak osoblja, bolničkih kreveta i opreme.

- U subotu je premijer naredio pripremu za prvu privremenu bolnicu, koja će biti smještena na nacionalnom stadionu, rekao je Michal Dworczyk, koji je odgovoran za projekt, za radio Zet.

Bolnica smještena u dvoranama na stadionu imat će 500 kreveta za pacijente oboljele od bolesti COVID-19, s mogućnošću proširenja na 1000 kreveta. Prvi kreveti vjerojatno će biti dostupni ovaj tjedan.

Dworczyk je rekao da će i druga područja raditi na tome da uspostave privremene bolnice.

Dodao je da vlada ne namjerava zatvoriti groblja i spriječiti ljude da putuju diljem zemlje 1. studenoga, na blagdan Svih svetih, kad milijuni Poljaka posjećuju grobove najmilijih.

Ovaj tjedan vlada je pozvala građane da ostanu kod kuće i naredila zatvaranje teretana i bazena, ograničavanje vremena rada restorana te prebacivanje na nastavu na daljinu za sva sveučilišta i srednje škole.

Vlada kaže da nastoji izbjeći potpunu karantenu, ali stručnjaci ističu da bi to moglo biti neizbježno ako situacija postane kritična.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!