14:50 / 18.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Poljski premijer ne isključuje mogućnost rata zbog migranata

Mateusz Morawiecki

Mateusz Morawiecki

Foto: Pascal Rossignol / REUTERS

Poljski premijer Mateusz Morawiecki upozorio da će se u Europu sliti "milijuni" migranata ukoliko politika zaštite granice ostane slaba kao do sada. Također je kazao da, s obzirom na razvoj događaja na poljsko-bjeloruskoj granici, ne isključuje opasnost od izbijanja rata.

- Ako sada ne uspijemo spriječiti ulazak tisuća migranata, uskoro će ih biti na tisuće i milijune koji će krenuti prema Europi. Ako odlučno ne obranimo i zaštitimo granice u Europi, stotine milijuna ljudi iz Afrike i s Bliskog istoka će pokušati doći u Europu, a posebice u Njemačku, rekao je Mateusz Morawiecki za njemački Bild.

Kazao je da mu je drago zbog potpore koju ima od Njemačke i ostalih članica NATO-a. Morawiecki također dodaje da bi sljedeći korak mogao biti aktiviranje Članka 4 NATO ugovora, koji se odnosi na kršenje suverenosti teritorija. Članakom se poziva na konzultacije između saveznika, ali još uvijek ne i na vojnu pomoć.

Trenutno se očekuje zajednička izjava Poljske, Litve i Latvije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!