19:34 / 27.02.2022.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

EU će preko satelitskog centra u Madridu dostavljati Kijevu obavještajne podatke

Jasna Paro

Jasna Paro

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog rata u Ukrajini cijelog dana u Bruxellesu se održavaju sastanci visokih europskih dužnosnika. Ministri obrane održali su virtualni sastanak, a sve je pratila HRT-ova novinarka Jasna Paro.


- EU će preko svog satelitskog centra u Madridu dostavljati Kijevu obavještajne podatke, uključujući i one o kretanju ruskih vojnih snaga na ukrajinskom teritoriju. To je Ukrajina tražila još prije pet dana, prvog dana rata. Glavni zadatak ministara danas je bio provesti u djelo odluke o slanju vojne pomoći u Ukrajinu, tj. na europskoj razini koordinirati dostavu oružja i vojne opreme kako bi došla do svog cilja. Borrell je rekao kako Ukrajina žurno treba oružje jer u Ukrajini raste broj civilnih žrtava. Rekao je i kako neće govoriti o kojem se oružju radi, da neće govoriti o količinama ili planovima kako će ono stići u Ukrajinu s obzirom na to da je Putin rekao da će svaku vojnu pomoć Ukrajini smatrati neprijateljskim činom te da će na to reagirati, izvijestila je Paro.

- Ministri su se dotaknuli i Moldavije, Gruzije i zapadnog Balkana jer je pretpostavka da bi i te zemlje mogle biti izložene ruskom pritisku, dodala je.

Ministri energetike, koji su se također sastali u Bruxellesu, izrazili su solidarnost s Ukrajinom. Rečeno je da se ubrzano planira uključenje ukrajinske električne mreže na srednjoeuropsku električnu mrežu. Ukrajinska mreža sada je vezana za rusku mrežu.

Ministri o planovima za prihvat izbjeglica

- Ovdje su ministri unutarnjih poslova, koji su razgovarali o planovima za prihvat više milijuna izbjeglica iz Ukrajine. Čuli smo da će Europska komisija drugi tjedan prihvatiti platformu za koordiniranje humanitarne pomoći na dva koridora. Jedan koji će se direktno odnositi prema izbjeglicama, odnosno ljudima koji odlaze iz Ukrajine, i drugi za pomoć državama članicama koje su na prvoj crti i prihvaćaju te ljude, javila je novinarka Jasna Paro iz Bruxellesa.

- Čuli smo isto tako da za sada ni jedna država s prve crte nije zatražila da se aktivira mehanizam raspoređivanja izbjeglica u druge države članice i čuli smo da bi idući tjedna EK mogla aktivirati direktivu o privremenoj zaštiti izbjeglica koja bi mogla omogućiti ukrajinskim građanima da na području EU-a borave dulje od 90 dana i da se zapošljavaju na području EU-a. Ta je direktiva posljednji put bila aktivirana za vrijeme rata na prostorima bivše Jugoslavije, dodala je.

- Ovdje večeras počinje i videosastanak ministar vanjskih poslova, koji bi trebali raspraviti i potvrditi one sankcije za koje je postignuta suglasnost među državama članica: zatvaranje zračnog prostora nad cijelim područjem EU-a za sve ruske zrakoplove, sankcije za rusku središnju banku koje bi zapriječile pristup međunarodnim bankarskim transakcijama, zatvaranje ruskih medijskih kanala koji su u vlasništvu države, to su nove sankcije za Bjelorusiju. Što se tiče SWIFT-a, o kojem se puno govorilo ovih dana, čini se da ministri večeras neće potvrditi tu sankciju kojom bi se većina ruskih banaka izbacila iz međunarodnog sustava bankarskog plaćanja, javila je Paro.

- Još jedna velika novost je da je najavljena odluka kako će EU financirati vojnu pomoć za Ukrajinu, a znamo da EU ne kupuje oružje. To će biti prvi put u povijesti EU-a da EU koristi sredstava iz mirovnog mehanizma da bi se kupovalo oružje, streljivo i sitna vojna oprema za pomoć Ukrajini. Radi se o više stotina milijuna eura. Ta odluka će se primjenjivati retrogradno, a to znači da će one države koje su već poslale vojnu pomoć Ukrajini moći tražiti nadoknadu sredstva, i bit će poticaj onim državama koje još nisu poslale vojnu pomoć Ukrajini da to naprave, izvijestila je Paro.

- Dok Ukrajinom bjesni rat, a Ukrajinci se hrabro bore za svoju zemlju, Europska unija još jednom podupire Ukrajinu i sanckije protiv agresora, Putinove Rusije. Europska unija prvi će put financirati kupnju i dostavu oružja te druge opreme zemlji koja je napadnuta. Ovo je prijelomni trenutak, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Danas ću predložiti korištenje mirovnih sredstava za dvije hitne mjere pomoći - financiranje opskrbe borbenih sredstava ukrajinskoj vojsci koja hitno treba gorivo, zaštitnu i medicinsku opremu. Pao je još jedan tabu, da Europska unija ne osigurava oružje u ratu. Da, sada to činimo jer ovaj rat zahtijeva naš angažman kako bismo pomogli ukrajinskoj vojsci, izjavio je visoki europski predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!