Golob: Najgora prirodna katastrofa u povijesti Slovenije

05.08.2023.

Zadnja izmjena 14:55

Autor: I.Z./HRT/Hina

Količina oborina u Sloveniji polako se smanjuje pa je tamošnja agencija za okoliš Arso snizila razinu upozorenja s narančastog na žuto. Premijer Robert Golob izjavio je da je jučerašnje nevrijeme najgora prirodna katastrofa u povijesti Slovenije - zahvatilo je dvije trećine države a šteta će vjerojatno premašiti 500 milijuna eura.

Slovenski premijer Robert Golob izjavio je nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost da je ovo nevrijeme zahvatilo dvije trećine države.

- Šteta će vjerojatno premašiti 500 milijuna eura te da se radi o najgoroj prirodnoj katastrofi u povijesti Slovenije. Napori da se život vrati u normalu bit će veliki, rekao je Golob.

Slovenski premijer rekao je kako proglašenje izvanrednog stanja zasad nije potrebno jer, tvrdi, Slovenija ima jedan od boljih sustava zaštite u Europi, a funkcionira i sustav civilne zaštite. Dodao je kako je Sloveniji ponuđena i pomoć međunarodne zajednice, na čemu je zahvalio.

Kazao je kako su na sastanku vijeća političari svih opcija bili ujedinjeni u želji za pomoć građanima te izrazio želju da to političko jedinstvo potraje što je duže moguće.

Količina oborina u Sloveniji polako se smanjuje


Počele su se smirivati i hidrološke prilike, osim na donjem toku rijeke Save, a najveći se problemi očekuju na ušću Krke i Save. Grmljavinsko nevrijeme najavljeno je za sutra poslijepodne, no ne i veće količine kiše. Brane Gregorčič, meteorolog iz Arsa, na konferenciji za novinare danas je rekao da su u posljednjih nekoliko sati zabilježili manje kiše.


- Jučer smo tijekom dana, u 12 sati, zabilježili između 30 i 90 litara kiše po četvornome metru, prošle noći također smo, u 12 sati, zabilježili između 20 i 50 litara. Danas očekujemo između 15 i 30, a iduće noći, prije svega na istoku, između pet i 15 litara kiše po četvornome metru, objasnio je Gregorčič.


Zemlju će sutra popodne sa zapada pogoditi hladna fronta pa su moguće oluje. Najgore vrijeme očekuje se u pokrajini Primorskoj, gdje je moguća i tuča. U noći na ponedjeljak atmosfera će se smiriti, a u ostatku sljedećeg tjedna očekuje se sunčano i stabilno vrijeme.


Brojne rijeke izlile su se iz korita, ali situacija se više ne pogoršava tako drastično, objasnio je hidrolog Janez Polajnar iz Arsa. Zbog noćnih kiša vodostaji nekih rijeka u središnjoj, zapadnoj i sjevernoj Sloveniji porasli su, ali manje, te će poslije početi padati.

Situacija se pogoršava u donjem toku Save, gdje protok trenutačno iznosi 1600 kubnih metara u sekundi. Tijekom dana će se još malo povećati jer će veća količina vode doći i iz Krke, čiji vodostaj raste. Najviše teškoća očekuje se na ušću Krke u Savu, a osobito na području Krške vasi i u okolici.

Planirana izvanredna sjednica vlade


Slovensko vijeće za nacionalnu sigurnost sastalo se danas ujutro u Ljubljani, a planirana je i izvanredna sjednica Vlade.

Posjetitelji kampa u Termama Čatež evakuirani su tijekom noći. Krka će, prema prognozama, također narasti i izliti se. Uprava za zaštitu i spašavanje od četvrtka navečer do danas zabilježila je ukupno 3701 incident, a najviše, njih 1130, na području glavnog grada Ljubljane.

Vatrogasci iz 574 postrojbe uglavnom su izbacivali vodu iz poplavljenih objekata, odstranjivali naplavine ispod mostova, spašavali potopljena vozila i evakuirali osobe na više lokacija. Angažirane su i druge nadležne službe.

Brojne ceste u pokrajinama Primorska, Gorenjska, Koruška i Štajerska u središnjoj Sloveniji još su zatvorene. Štajerska autocesta, prema podacima prometno-informativnog centra, zatvorena je između grada Žalec i mjesta Vransko prema Ljubljani te između mjesta Blagovica i Šempeter prema Mariboru.

Situacija se neprestano mijenja i voda poplavljuje nova područja


Promet između Ljubljane i Maribora u oba smjera moguć je samo autocestom u Dolenjskoj te cestama Krško - Bizeljsko - Mestinje - Šentjur - Dramlje, Krško - Bizeljsko - Mestinje - Podplat - Poljčane - Slovenska Bistrica ili preko Zagreba, Gruškovja i Ptuja. Izlaz Šmarje Sap prema Ljubljani na dolenjskoj autocesti zatvoren je zbog vode na kolniku.

Situacija se neprestano mijenja i voda poplavljuje nova područja, rekli su iz prometno-informativnog centra. Vozači se trebaju pridržavati uputa dežurnih službi i ne voziti po poplavljenim područjima ili zatvorenim cestama. Na područjima gdje promet na regionalnim, državnim i lokalnim cestama nije moguć vozači se mogu koristiti autocestom i bez vinjeta. Ako nije nužno, ne bi trebali putovati.


Obustavljen je željeznički promet između grada Jesenice i Ljubljane. Na brzoj cesti H4 u Vipavskoj dolini zbog bure je zabranjen promet za kamp-prikolice, hladnjače i vozila s ceradom do osam tona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!