Portugal od sutra ublažava restrikcije za putnike iz EU-a

06.02.2022.

13:22

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Certificado covid

Certificado covid

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Portugal će od sutra ublažiti restrikcije za putnike iz EU-a koji imaju COVID potvrdu, odnosno više neće zahtijevati negativni test za njih prije ulaska u zemlju.

- Putnici koji imaju digitalnu COVID potvrdu iz EU-a ili neku drugu priznatu potvrdu o cijepljenju neće više morati dati na uvid negativan test po dolasku na portugalski teritorij - kaže se u vladinoj odluci.

COVID certifikat potvrđuje da je osoba cijepljena, da je napravila test ili da se oporavila nakon infekcije COVID-om 19 u proteklih šest mjeseci.

Portugal je od početka prosinca tražio da putnici starijih od 12 godina, iako su cijepljeni, po ulasku u zemlju podastru negativni COVID test.

Nova odluka portugalske vlade slijedi europske preporuke čiji je cilj bolje koordinirati pravila koja se primjenjuju na putovanja unutar EU-a i izbjeći nametanje restrikcija onima koji imaju COVID potvrde.

Kao i većina drugih država u svijetu Portugal se suočava s velikim brojem zaraženih omikron varijantom koronavirusa. Zemlja je jučer prijavila više od 41.000 zaraženih i 44 smrtna slučaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!