Posjet Kijevu pripreman u tajnosti, ne zna se kad i gdje sa Zelenskim

15.03.2022.

12:44

Autor: Hina/HRT/D.S.

Nekoliko europskih čelnika danas putuje na susret s Volodimirom Zelenskim

Nekoliko europskih čelnika danas putuje na susret s Volodimirom Zelenskim

Foto: - / Shutterstock

Odluka premijera Poljske, Slovenije i Češke da danas otputuju u Kijev te tako podrže ukrajinsko vodstvo u jeku ruske agresije pripremala se u tajnosti, a riječ je o riskantnom, no i vrlo hrabrom potezu Janeza Janše, Petra Fiale i Mateusza Morawieckog, navodi slovenski tjednik "Demokracija".

Posjet se spremao u strogoj tajnosti, oni na susret s ukrajinskim premijerom Volodimirom Zelenskim putuju vlakom, kad smrt na ukrajinskom tlu vreba na svakom koraku. Riječ je o riskantnom činu, no to je investicija u slobodu i suverenost država koje su najbliže agresivnoj Rusiji, piše u komentaru glavnog urednika tjednika Jože Biščaka koji dodaje da zbog situacije u Kijevu na koji ruska vojska i daje izvodi napade nije poznata lokacija niti vrijeme njihova sastanka sa Zelenskim.


Opasno putovanje u Kijev organizirano je u dogovoru s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Vijeća EU-a Charlesom Michelom, a "četvorica hrabrih", na put je naime krenuo i predsjednik poljskog odbora za nacionalnu sigurnost i obranu Jaroslaw Kaczynski, svjesni su da na kocki nije samo Ukrajina, nego i da Ukrajinci uz svoju domovinu brane i druge države, osobito one koje su bliže ruskoj granici, navodi komentator tjednika koji je blizak Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS).


- Nije slučajnost da su se na riskantan put u Kijev odlučili čelnici iz država koje su iskusile što je boljševičko i komunističko zlo i što znači pritisak totalitarne vojničke čizme. Zato neka Bog i anđeli na njihovu putu u Kijev štiti hrabru srednjoeuropsku četvorku, piše Biščak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!