Posljednje sučeljavanje uoči izbora u Njemačkoj

20.09.2021.

12:37

Autor: Alenka Marina/Dnevnik u podne/P.F./HRT

Armin Laschet,  Annalena Baerbock, Olaf Scholz

Armin Laschet, Annalena Baerbock, Olaf Scholz

Foto: MICHELE TANTUSSI / Reuters

Kandidat za kancelara Olaf Scholz iz Socijaldemokratske stranke Njemačke - prema ispitivanjima javnog mišljenja pobjednik je i trećeg TV sučeljavanja. Za tjedan dana u Njemačkoj se održavaju parlamentarni izbori, a kancelarka Angela Merkel odlazi u političku mirovinu, i to nakon 16 godina na čelu vlade.

Kancelarski kandidat vladajuće koalicije CDU/CSU Armin Laschet, kandidat SPD-a Olaf Scholz i kandidatkinja za kancelarku stranke Zeleni Annalena Baerbok održali su treću i posljednju TV debatu. Raspravljalo se o pitanjima socijalne jednakosti, zaštiti okoliša, pandemiji, ovaj put mirnije nego u prijašnje dvije.

- Dogovorili smo se, i vi ste predložili da najniža satnica bude 8,5 eura. Sada, jer je vrijeme izbora, vi kažete: 12 eura i ponovno ćete pregovarati sa sindikatima, rekao je Laschet, 

- Gospodine Laschet, ne činim to jer traje kampanja, pitanje minimalne satnice postavljam već nekoliko godina. Stalo mi je do dostojanstva građana. Želimo rasteretiti i one koji zarađuju vrlo malo. I ja, na primjer, kao federalni ministar, moram platiti malo veći porez, rekao je Scholz.

I Zeleni se zauzimaju za najnižu satnicu od 12 eura bruto te financijske povlastice za obitelji, posebno s djecom.

- Laschet, želite dati 10 milijardi eura ljudima koji imaju najviše novca. Ja želim da najbogatiji plate veći porez kako bismo mogli izvući djecu iz siromaštva, rekla je Baerbock.

Založila se da buduća vlada bude više umjerena u zaštiti klime i okoliša. Traži da se više ne može pridržavati pariškog sporazuma o klimi i još 17 godina koristiti ugljen.

Laschet smatra da bi Njemačka pogriješila kada bi odustala od nuklearne energije kao što je to učinila kada je riječ o iskorištavanju ugljena. Scholz se, pak, zauzima da njemačka industrija u idućih 25 godina postane klimatski neutralna.

Svi su odbacili potencijalnu suradnju s kranjom desnicom.

- Za nas je jasno da nećemo ići u koaliciju s ekstremnom strankom Die Linke ni s AfD-om, kao ni razgovarati s njima, rekao je Laschet.

U slučaju pobjede SPD-a, Scholz već ima viziju s kime bi mogli sklopiti vladajuću koaliciju.

- Definitivno nikada nećemo ući u koaliciju niti razmišljati o suradnji s AfD -om i jako sam sretan što smo ovo troje ovdje međusobno rekli. Potreban nam je snažan mandat, mnogi građani mogu me vidjeti kao sljedećeg čelnika vlade, sljedećeg kancelara. To će najbolje funkcionirati kada SPD postigne vrlo dobar rezultat. I ne krijem da bih volio stvoriti vladu zajedno sa Zelenima, rekao je Scholz.

Prema anketama, Olafa Scholza podupire 26% Nijemaca, Lascheta 20%, a Baerbock oko 15% stanovništva. Nakon izbora 2017. njemačkim je strankama trebalo rekordnih šest mjeseci da dogovore novu vladu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!