Socijaldemokrati favoriti na njemačkim izborima

19.09.2021.

20:16

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/B.A./HRT

Izborni plakati u Berlinu

Izborni plakati u Berlinu

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

Tjedan dana prije nego što će Nijemci izići na birališta, troje kandidata za kancelara večeras će se suočiti u posljednjoj televizijskoj debati. Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da su socijaldemokrati nekoliko bodova ispred konzervativnih demokršćana - stranke kancelarke Angele Merkel, s potporom od oko 25 posto. Na trećem su mjestu Zeleni. 

Višeminutni pljesak za jednu od čelnica Zelenih, na kongresu stranke - točno tjedan prije povijesnih parlamentarnih izbora u Njemačkoj. Zemlja i svijet tog će se 26. rujna oprostiti od Angele Merkel - nakon 16 godina definitivno prestaje njezin mandat savezne kancelarke. Europsku uniju napušta predsjednica vlade s najduljim stažem.


- Toliko je snage u ovoj zemlji. Toliko je toga moguće. Odvažimo se napokon na novo poglavlje, rekla je kandidatkinja Zelenih Njemačke za premijerku Annalena Baerbock.


Premijer najmnogoljudnije njemačke savezne zemlje Sjeverne Rajne-Vestfalije, predstavlja se kao kandidat kontinuiteta.


Nada se da će njegova vjerodostojnost nadoknaditi nedostatak osobne karizme i katapultirati ga na najmoćniji položaj u državi.


- Želim učiniti sve što mogu da zajedno prođemo kroz godinu, da zajedno uspijemo na izborima i da se pobrinemo da Unija -CDU/CSU- bude ona koja će osigurati idućeg kancelara, rekao je Armin Laschet, kandidat Kršćansko-demokratske unije za premijera.


No ispitivanja javnog mišljenja pokazuju kako kandidat demokršćana zaostaje za svojim glavnim suparnikom, kandidatom socijaldemokrata i sadašnjim vicekancelarom Olafom Scholzem. Bivši gradonačelnik Hamburga i sadašnji ministar financija izbio je na prvo mjesto nakon dvije televizijske debate u udarnom terminu.


- Prije svega, ja imam emocije. A većina građana ima jasnu predodžbu o tome što one znače. Kandidiram se za kancelara, a ne za cirkuskog upravitelja, rekao je Scholz.


42-godišnji šef njemačkih liberala, po profesiji konzultant, nada se da će udružiti snage s CDU/CSU-om u novoj vladi. On u tom slučaju ima ambiciju preuzeti Ministarstvo financija.


- Naš je izborni cilj što je moguće veći dvoznamenkasti broj, kako u zemlji ne bi bila većina CDU-a i Zelenih, rekao je predsjednik Slobodne demokratske stranke Christian Lindner.


Krajnje desna Alternativa za Njemačku, koju sve stranke iz Bundestaga isključuju iz moguće koalicije, prema posljednjim anketama osvaja 11 % glasova.


- Burke, djevojke s maramama, sponzorirani muškarci s noževima i drugi nesposobni, neće osigurati naš prosperitet, gospodarski rast i prije svega socijalnu državu, rekla je Alice Weidel, kandidatkinja Alternative za Njemačku.


Najmanja oporbena stranka u njemačkom parlamentu krajnje je lijeva Die Linke - "ljevica", a trenutačno je bira 6 % od 60 milijuna Nijemaca s pravom glasa.


Nasljednik ili nasljednica Angele Merkel mora preuzeti proaktivnu, vizionarsku, vodeću ulogu, kako bi se svladali izazovi pred EU-om. Ondje trebaju nekoga tko nije samo sposoban igrati u timu, nego ga može i voditi. On ili ona mora biti u stanju aktivno se suočiti s izazovima umjesto da na njih nepromišljeno reagira jer izazova je više nego dovoljno.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!